Eyüp Sabri Paşa'nın Türkçe Kaside-i Bürde şerhi (İnceleme-metin)
Eyup Sabri Pasha's Turkish commentary on the Qasida Burda (A critical edition)
- Tez No: 451574
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REYHAN ÇORAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: şerh, naat, Kaside-i Bürde, Bânet Suâd Kasidesi, Eyüp Sabri Paşa, commentary, naat (eulogy), Qaṣīda Burda, Qaṣīda Bānat Su'ād, Eyup Sabri Pasha
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 355
Özet
Bu çalışma, 19. yy. Osmanlı ulemasından Eyüp Sabri Paşa'nın Azîzü'l-Âsâr isimli eserinin çeviri yazılı metnini ve edebi incelemesini ihtiva etmektedir. Azîzü'l-Âsâr, Ka'b bin Züheyr'in Arapça“Bânet Suâd”isimli Kaside-i Bürdesi'nin Eyüp Sabri Paşa tarafından yapılmış Türkçe şerhidir.“Eyüp Sabri Paşa'nın Türkçe Kaside-i Bürde Şerhi (İnceleme-Metin)”ismi verilen bu çalışma giriş ve dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş araştırmanın amacı, önemi ve yöntemi hakkındadır. Birinci bölümde Ka'b bin Züheyr ve Kaside-i Bürde'sinin şerh geleneği içindeki yeri hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Eyüp Sabri Paşa'nın hayatı, eserleri ve edebi yönü ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde Azîzü'l-Âsâr'ın muhteva ve şekil yönünden edebi incelemesi yapılmıştır. Dördüncü bölümde ise eserin Türkiye Türkoloji'sinde genel kabul gören çeviri yazı sistemi ile transkripsiyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This work is a critical edition of a 19th century Ottoman scholar, Eyup Sabri Pasha's Azīz l-Āthār which is a Turkish commentary on Ka'b ibn Zuhayr's qaṣīda burda named Bānat Su'ād. This study consists of an introduction and four chapters. The goals and aims of the study as well as it significance and methods are described in the introduction. The first chapter introduces Ka'b ibn Zuhayr and the place of his qaṣīda burda in the commentary tradition whereas the second chapter is dedicated to the study of Eyup Sabri Pasha in terms of his life, works and literary style. The third chapter examines the content and the literary form of Azīz l-Āthār. In the last chapter, the reader will find the transliteration of this work done in accordance with the generally accepted style in Turkish Turkology.