İlaç tertipleri hakkında derlenmiş bir mecmua (İnceleme-metin)
A majmua about drug compositions (Text-analysis)
- Tez No: 451596
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tıp, İlaç tertipleri, sağlık, el yazması, medicine, drug compositions, health, manuscript
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bütün ilim dallarının asıl amacı insan hayatına faydalı olmaktır. Bu noktadan hareketle insan sağlığı ile ilgili olan bu eseri tez konusu olarak seçtim. Dünyanın var oluşundan beri sağlık olayı şu ya da bu şekilde varlığını hissettirmiştir. Yeryüzünün bitkiler ve hayvanlar bakımından ne kadar çok bitki ve hayvanla donatıldığı bilinen bir gerçektir; fakat bu bitkilerin ve hayvanların ne kadarından nasıl faydalandığımızı yine hayatımıza ait örneklerle yaşıyoruz. Ancak bu esere ve benzeri olan diğer eserlere ulaşıncaya kadar çokda iyi bir tanıma ve faydalanma imkânına sahip olmadığımızı itiraf etmem, bu durumu belki de daha iyi anlatacaktır. İnsan sağlığını koruma ve tedavi bakımından yalnızca bitkiler ve hayvanlarla değil, taş ve diğer madenlerin de bu konularda ne kadar alakalı olduğu hakkında bu eserden bilgi alınabilir. Osmanlı Devletinin, tıp sahasında ne derecede bir ilme sahip olduğu, bu gibi eserler sayesinde daha iyi anlaşılabilir.
Özet (Çeviri)
Main aim of all disciplines is being useful to humanbeing. From the point of this view we chosed a manuscript about human health as a master thesis. Health is an important issue since world existence. It is known fact that earth has so many different kinds of animals and plants. However it is not totaly know how these plentyfullness can use for the benefit of human. It will be beneficial to get useful and practicable information by studies on health. It can be infered from this thesis that how important natural stones and minerals for the heal and cure of human health as useful as plants and animals. By means of this thesis it can be understood that how significant medicine is in Ottoman Empire.