Çalışma yaşam kalitesinin tükenmişlik sendromu üzerinde etkileri: Konaklama işletmelerinde bir uygulama
  1. Tez No: 451613
  2. Yazar: AYŞEGÜL ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: The Quality of Work life, The Burnout Syndrome, Istanbul, Hotel Industry
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Emek yoğun bir sektör olan konaklama sektöründeki en önemli kaynak, insan unsurudur. Bu kaynağın, çalışma koşullarının iyi olması, ücret tatmini vb. haklarının sağlanması, günümüz konaklama işletmelerinin yönetsel etkililiği ve verimliliği açısından büyük önem taşımaktadır. Bu önemden hareketle konaklama işletmeleri, yoğun rekabet ortamında başarılı olmak için çalışanlarının davranışlarını anlamak, temellendirmek ve yönlendirmek zorundadırlar. Dolayısıyla bu zorunluluk, çalışanların, çalışma yaşam kalitesinin tükenmişlik sendromlarına olan olası etkisinin tespitini önemli hale getirmektedir. Bu çerçevede İstanbul ili Avrupa yakasında faaliyette bulunan konaklama işletmelerindeki çalışanlar üzerine bir çalışma yapılmıştır. Elde edilen veriler üzerinden yapılan analizler sonucunda, otel çalışanlarının çalışma yaşam kalitesi ile tükenmişlik sendromları arasında çeşitli düzeylerde ilişki ve etkilerin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışanların çalışma Yaşam kalitelerinin orta düzeyde olduğu ve orta seviyede tükenmişlik yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a labor intensive sector; the most important resource in the hospitality industry is“the human element”. Having good working conditions, ensuring the rights of the employees, such as satisfactory wages, etc. is vital for managerial effectiveness and the efficiency of today's hospitality business. Based on these vital points; hospitality industry must understand, ground and direct the behavior of their employees in order to succeed in this highly competitive environment. Therefore, determining the possible connection between the quality of work life of employees and the burnout syndrome has become imperative. In this context, a study has been conducted on employees of the accommodation businesses operating in the European side of Istanbul. As a result of the analyzes performed on the data obtained in the study; it has been found out that there are various levels of relationships, and influence of the quality of work life and the burnout syndrome.