Ebu Hayyan el-Endelusi ve et-Tedrib fi temsili Tahsili't-Takrib adlı eseri (Metin inceleme)
The life of Abu Hayyan al-Andalusi and analysis of his work which is named as at-Tedrib fi temsili Tahsili't-Takrib
- Tez No: 451630
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ebû Hayyân el-Endelusî, et-Tedrîb fî Temsîli Tahsîli't-Takrîb, Yazma Eserler, Nahiv, Abû Hayyân al-Andelusî, et-Tedrîb fî Temsîli Tahsîli't-Takrîb, Manuscripts, Nahiv
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmamızda hicri VII. ve VIII. yüzyıllarda yaşamış, Arap grameri ve tefsir alimi Ebû Hayyân el-Endelusî'nin nahiv ile ilgili“et-Tedrîb fî Temsîli Tahsîli't-Takrîb”adlı eserinin metin incelemesi yapılmıştır. Tezimiz giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümündeçalışmamızı yaparken takip ettiğimiz metod ve yöntemle ilgili bilgi verilmiştir. İlk bölümde nahiv ilminin ortaya çıkışı ve gramer ekolleri hakkında özet bir bilgi verilmiştir. İkinci bölümde müellifin hayatı ve ilmi şahsiyetine dair bilgiler verildikten sonra çalışmamızın üçüncü bölümünde eserin tahkik çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, text analysis of the book named“et-Tedrîb fî Temsîli't-Tahsîli't-Takrîb”which belongs to Abu Hayyân al-Andalusî who lived in a.h VII and VIII century, the great scholar of exegesis and Arab grammar, was done.Our study consists of introduction and three main parts. In introduction part , information was given about the method and procedure that we followed when working on the thesis.The occurence of nahiv science and grammar schools were summarized in the first section and after giving information about the author's life and scientific personality in the second chapter, it was carried out text analysis of the book of“et-Tedrîb fî Temsîli't-Tahsîli't-Takrîb”in the third part of our work.