Otizm spektrum bozukluğu tanısı olan 0-12 yaş aralığındaki çocukların bireyselleştirilmiş eğitim programlarının hazırlanmasında ve uygulanmasında psiko eğitimsel profili (PEP-R) kullanım etkililiğinin incelenmesi
Examining the effectiveness of using psychoeducational profile (PEP-R) on preparation and application of individualized education programs of 0-12-year-old children diagnosed with autism spectrum disorder
- Tez No: 569978
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV GİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Psiko-Eğitimsel Profil, otizm spektrum bozukluğu, bireyselleştirilmiş eğitim programı, Psycho-educational Profile, autism spectrum disorder, individualized education program
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı, 0-12 yaş arası otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocukların PEP-R değerlendirme ölçeği kullanılarak hazırlanan bireyselleştirilmiş eğitim programları ile taklit, algı, ince motor, kaba motor, el-göz koordinasyonu, bilişsel ve bilişsel sözel gelişim alanlarında ve davranışsal alanda yer alan ilişki ve duygulanım, oyun ve materyallere ilgi, duyusal farklılıklar, dil alanlarında farklılaşma olup olmadığını incelemektir. Araştırma gerçek deneme modellerinden ön test-son test kontrol modeli ile sürdürülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, İzmir ilinde 0-12 yaş arasında otizm spektrum bozukluğu tanısı olan 45'i deney 35'i kontrol grubunda yer alan toplam 80 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada çalışma grubunun eğitim programından yararlanma düzeyini belirlemek amacıyla Schopler ve arkadaşları tarafından hazırlanmış Psiko-Eğitimsel Profil-R (1990) (PEP-R) kullanılmış ve elde edilen verilerin analizinde SPSS 20.0 programından yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, deney grubunda yer alan çocukların, kontrol grubuna göre taklit, algı, ince motor, bilişsel, bilişsel sözel gelişim alanlarında ve davranışsal alanın duyusal tepkiler, ilişki ve duygulanım, dil alanlarında anlamlı düzeyde farklılaştığı belirlenmiştir. Deney ve kontrol grupları arasında gelişimsel alan alt alanlarından kaba motor, el-göz koordinasyonu ve davranışsal alt alanlarından oyun ve materyallere ilgi alanında olan farklılaşmanın anlamlı olmadığı bulunmuştur. Sonuç olarak PEP-R kullanılarak deney grubunda olan çocuklar için hazırlanan eğitim programlarının etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether significant differences could be revealed in imitation, perception, fine motor, gross motor, eye-hand integration, cognitive and cognitive verbal developmental areas as well as relating and affect, play and interest in materials, sensory differences and language areas , which are in the behavioral area in the individualized education programs prepared by using PEP-R (Psychoeducational Profile- Revised) of 0-12 year-old children diagnosed with autism spectrum disorder. The study was conducted using pretest and posttest control models, which belong to true-experimental models. The sample of the study consists of 80 children, aged between 0 -12 years, diagnosed with autism spectrum disorder in Izmir. 45 of these children are in experimental group while 35 of them are in control group. In the study, Psychoeducational Profile, that is, PEP-R (1990) prepared by Schopler and his friends was used SPSS 20.0 was chosen for data analysis. The study revealed that there were significant differences in imitation, perception, fine motor cognitive and cognitive verbal developmental areas as well as sensory responses, relating and affect, language areas, which are in the behavioral area for the children in experimental group compared to children in control group. Meanwhile, it was seen that there were no significant differences in gross motor, eye-hand integration in developmental sub-areas and play and interest in materials in behavioral sub-areas between experimental and control groups. In conclusion, it was observed that education programs prepared for children in the experimental group using PEP-R was found effective.