Yöneticilerin (Okul müdürlerinin) gösterdikleri liderlik özellikleri
This is the analysis of the manager's leader gualities in Patnos, Ağrı
- Tez No: 451798
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT KALYON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Okul, Müdür, Lider, Yönetici, School, Manager, Leader, Ağrı
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Lider, başında bulunduğu gruba enerjisini vermek suretiyle grup üyelerini harekete geçiren, gerekli gördüğünde serbestlik tanıyan, başında bulunduğu örgütü motive eden, bunu yaparken de büyük bir haz duyan kişidir. Lider her örgüt için en önemli unsurların başında yer almakta olup bunlardan birisi de okuldur. Okul, eğitimin formal birimidir. Okullardaki yöneticiler çalışanları okul çatısı altında bir araya getirir, sahip olduğu yetkileri paylaşır, grup üyelerine güven hissi verir. Eğitim koşullarını bilimsel temeller üzerine tesis edip eğitim ve öğretimin en temel unsurları olan öğretmenler ile diğer çalışanları da olmaları gereken konumlara yerleştirir. Okul yöneticilerinin sergiledikleri liderlik özellikleri okullarda öğretmenlerin ve diğer çalışanların motivasyonları üzerindeki en etkili faktörler arasında yer almaktadır. Olumlu liderlik özellikleri sayesinde öğretmenlerin motivasyonlarındaki artışa bağlı olarak öğrencilerin başarıları da artış kaydedecektir. Bu çalışmada yöneticilerin (okul müdürlerinin) liderlik özelliklerinin çeşitli değişkenlere göre durumu analiz edilmiştir. Yapılan çalışmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışma kapsamında Ağrı ili Patnos ilçesindeki ilk ve orta dereceli okullarda görev yapan 300 öğretmenle görüşülmüştür. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS 16.0 (Statistical Package for Social Sciences) paket programıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde; çalışmaya dahil edilen öğretmenlerin görev yaptıkları okullardaki müdürlerin iletişim kurabilme kabiliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu düşündükleri görülmüştür. Çalışma neticesinde aynı zamanda erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlere kıyasla görev yaptıkları okuldaki müdürlerinde örnek olma özelliğinin daha yüksek olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir. Yine yapılan çalışma sonucunda kurumdaki öğretmen sayısının öğretmenlerin müdürlerinin liderlik özelliklerine ilişkin algılarını etkilediği görülmüştür. Sonuç olarak çalışmaya dahil edilen öğretmenlerin müdürlerinin liderlik özelliklerine ilişkin olarak iyi bir algıya sahip oldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Leader is a person who enables group members to start an activity by giving his/her energy, sometimes gives liberty, motivates group and feels pleasure by doing these. Leader is one of the most important elements for every organization, and one of them is school. School is the formal unit of education. Managers in schools bring school employees together under school roof, share their powers and give a sense of confidence to the group members. They build education conditions on solid scientific basis, places teachers and other workers who are the indispensable parts of education to the necessary points. Leadership properties of the school managers are among the most effective factors on the motivation of the teachers and other employee. Thanks to positive leadership properties as well as an increment at the motivation of the teachers also the academic success of the students will also increase. In this study the status of the leadership properties of the administrators (school managers) in terms of various variables were analyzed. Questionnaire method was used as data collection tool in this study. Within the scope of the study a total of 300 teachers working in primary and secondary schools in Ağrı province were interviewed. Data obtained from the study was analyzed with SPSS 16.0 (Statistical Package for Social Sciences) package program. As a result of analyzes made; it was seen that the teachers included in the study thought that the ability of the directors in the schools they were working with was very high. As a result of the study, it was also found that the male teachers were more likely to be exemplary in the principals of the schools they were working with compared to female teachers. As a result of the study, it was seen that the number of teachers in the institution affected the perceptions of teachers' leadership qualities. As a result, it can be said that the teachers who are included in the study have a good perception of the leadership qualities of the managers.