Kamu kurumlarında performans değerlendirme ve bir uygulama örneği
Performance evaluation and application example in public institutions
- Tez No: 451826
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerlendirme, Kamu Kurumu, İnsan Kaynakları, Performance, Performance Appraisal, Public Institution
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Türkiye'de kamu kurum ve kuruluşlarında, performans yönetimi adı altında, ağırlıklı olarak, çalışanların hangi esaslara göre değerlendirildiklerini açıkça bilmedikleri tezkiye sistemi uygulanmaktadır. Bu kamu kuruluşları, performans yönetim sisteminde özel sektöre göre daha kapalı bir tutum izlemektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı olmakla birlikte, özel bir kuruluş yasası bulunan İETT Genel Müdürlüğü, çalışanların performansını değerlendirmek için 360 dereceye yakın bir performans değerlendirme sistemi uygulamaktadır. Bu çalışmada, bir kamu kuruluşu olarak, İETT Genel Müdürlüğü'nün uygulamış olduğu performans değerlendirme sistemi incelenmiştir. Araştırmada ilgili kurumun tarafımıza açtığı malzemeler içerik analizi yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bahsi geçen performans sisteminin iyi tasarlanmış olduğu ancak bu sistemle elde edilen verileri, ücret belirleme, kariyer planlama ve eğitim faaliyetlerinin tasarlanmasında girdi olarak yeterli etkinlikte kullanılmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, public institutions and organizations under the name of performance management, predominantly employees do not know clearly according to the basis of the system is implemented clearly. The General Directorate of IETT, which is affiliated to the Istanbul Metropolitan Municipality and has a private establishment law, implements a performance appraisal system close to 360 degrees in order to evaluate the performance of the employees. In this study, as a public organization, the performance evaluation system that the General Directorate of IETT has implemented has been examined. In the research, the materials we have opened by the relevant institution have been evaluated using content analysis methods. The result is that the betting performance system is well designed, but the data obtained with this system is not used as input enough in the design of pay, career planning and training activities.