Örgütsel iletişimin iş tatmini üzerindeki etkisi ve bir uygulama
- Tez No: 451828
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHU TUĞBA KARABULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Örgütsel İletişim, Örgüt, İş Tatmini, Communication, Organizational Communication, Organization, Job Satisfaction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmadaki ana amaç, örgütsel iletişim ile iş tatmini arasındaki bağlantıyı ve iletişimin iş tatmini üzerindeki etkilerini araştırmaktır.Araştırmada örgütsel iletişim kavramı, eğitici iletişim, iletişim engelleri,iletişim biçimleri alt boyutları incelenmiştir. Bununla beraber, iş tatmini ölçeği ücret ve örgütsel boyutları ile ele alınmıştır. Araştırmada kullanılan yöntem, kolayda örnekleme yöntemi olarak tercih edilmiştir. Araştırmaya ilişkin hazırlanan anket formları otomotiv sektöründe çalışan 230 personele verilmiş, 180 tanesinin cevapları analiz edilmiştir. Bu anket sonucunda elde edilen veriler üzerinde, demografik analizler, standart sapma analizleri, faktör analizi, güvenilirlik analizi ve bunların yanı sıra korelasyon ve çoklu regresyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmaların sonucunda örgütsel iletişimin iş tatminini pozitif yönlü etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is investigation of the effects of organizational communication on job satisfaction.In this research, the concept of organizational communication, educational communication, communication barriers, the sub dimensions of the communication types are examined. In addition to this, the job satisfaction scale looks at how both salaries and company organization relate to employee work satisfaction.The method used in the research is an easy sampling method. The prepared survey forms were given to 230 employees working in the automotive sector and the answers of 180 were analyzed. Demographic, standard deviation, factor analysis, reliability analysis, correlation and multiple regression analyzes were performed on the data obtained as a result of this survey. It was seen that organizational communication has positive effect on job satisfaction as a result of the researches.