Algılanan örgüt içi iletişimin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisi: Giresun Üniversitesi akademik personele yönelik bir uygulama
The effect of percieved inter-organizational communication on the organizational citizenship, an application on academic staff of Giresun University
  1. Tez No: 443168
  2. Yazar: GÜLSÜM BAŞARAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL CEM FERİDUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnter-Organizational, Organizational Citizenship Behavior, Academician
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın esas amacı örgüt içi iletişim ile örgütsel vatandaşlık davranışlarının bazı değişkenler açısından incelenerek hangilerinin anlamlı farklılıklar oluşturduğunun belirlenmesi ve örgüt içi iletişim ile onun alt boyutlarının örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaktır. Araştırma örneklemi, Giresun Üniversitesi'ndeki 205 akademisyenden oluşmaktadır. Verilerin test edilmesinde t testi ve Anova analizi uygulanmıştır. Ayrıca etkiyi ölçmek için regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırmada örgüt içi iletişim; kişisel başarı duygusu, iş tatmini, iş güvenliği, denetim algısının önlenmesi, gelişme fırsatları ve işteki ilişkilerin geliştirilmesi alt boyutlarıyla örgütsel vatandaşlık davranışı ise; özgecilik, nezaket, vicdanlılık, centilmenlik ve sivil erdem boyutuyla ele alınmıştır. Araştırma sonucunda örgüt içi iletişimin ve örgütsel vatandaşlık davranışının alt boyutları ile bazı demografik değişkenler arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca örgüt içi iletişim ve onun alt boyutları (işteki ilişkilerin geliştirilmesi alt boyutu hariç) ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasında pozitif bir ilişki olduğu saptanmıştır. Anahtar Kavramlar: Örgüt İçi İletişim, örgütsel vatandaşlık davranışı, akademisyen
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to determine which ones generate meaningful differences by surveying inter organizational communicaiton and organizational behaviours from point of some variables and to reveal the effect of inter organizational and its subdimensions on the organizational behavior. The sample of the research compromises of 205 academician at Giresun University. T-test and Anova analysis were applied in testing datas. Moreover, regression analysis was applied in order to measure the effect. In the research, The inter organizational communication, was discussed with the subdimensions of individual success feeling, job satisfaction, job safety, the protection of supervision perception, development opportunities ve the development of relations at work; the organizational citizenship behavior was also discussed with the sbudimensions of altruism, kindness, scrupulousness, gentelmanliness and civic virtue. At the end of the research, The meaningful differences were determined between the subdimensions of inter organizational communication and organizational citizenship behaviour and some demographic variables. Moreover, It was determined that there was a positive relation between inter organizational communication and its sbudimensions (except the development of relations at work) and organizational behaviour.