Polisülfonlanmış iyon değiştirici membranlardan aminlerin difüzyonu
Diffussion of amines through polysulfonated ion-exchange membranes
- Tez No: 45185
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİH YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İyon değiştirici membranlar, polisülfonlanmış membranlar, difuzyon, permeabilite, amin. II, Ion exchange membranes, polysulfonated membane, diffusion, permeability, amine. Ill
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ POLİSÜLFONLANMIŞ İYON DE?İŞTİRİCİ MEMBRANLARDAN AMİNLERİN DİFÜZYONU AYSEL KELEŞ (ÇİMEN) Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Salih YILDIZ 1995, Sayfa 24 Jüri: Prof.Dr.Salih YILDIZ Doç.Dr.Erol PEHLİVAN Doç.Dr.İbrahim KARAT AŞ Bu çalışmada polisülfonlanmış iyon değitirici membranlarda (ICE 450) anilin, p-klor anilin ve p-nitroanilin'in geçirgenlik ve difuzyon özellikleri 25 °C de, pH'nm fonksiyonu olarak incelendi. Bu bileşiklerin geçirgenliklerinin receiver çözeltinin pH 1 olduğu zaman arttığı bulundu. Aminlerin membran/çözelti dağılımı ve difruzyon modelleri, aminlerin elektrofilik grupları, moleküler büyüklüğü ve bazikliğine bağlı olarak ve akış verilerine uygun olarak düzenlendi. Membranlarda difuzyon hızının receiver fazdaki çözeltinin pH sının düşmesi ve aminlerin bazikliğinin artışına bağlı arttığı tespit edildi. Deneylerde ölçülen difuzyon parametrelerinin tahmin edilen davranışla iyi bir uyum gösterdiği bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DIFFUSION OF AMINES THROUGH POLYSULFONATED ION-EXCHANGE MEMBRANES Aysel KELEŞ (ÇİMEN) Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Salih YILDIZ 1995, Page: 24 Jury: Prof.Dr.Salih YILDIZ Doç.Dr.Erol PEHLİVAN Doç.Dr.İbrahim KARAT AŞ The permeabilities and diffusion behaviour of aniline p-chloroaniline and p- nitroaniline were investigated in polysulfonated ICE-450 ion exchange membranes as a function of pH at 25°C. Permeabilities for these compounds were increased when the receiver solution pH 1. The models of membrane/solution distribution and diffusion of amines, as a controlling factor to the membrane permselectivity in term of basicity values, molecular size and electrophilic groups of amines, were correlated consistently with the flux data, as well as with the estimated membrane permselectivity parameters. The transport rate on the membranes increases with the increasing basicity of amines and lower pH in the receiver side of solution. It is shown that the diffusion parameters measured on single component experiments provide good prediction behaviour.