Servet ve servet transferi üzerinden alınan vergilerin iktisadi analizi
The economic analysis of the taxes on wealth and whealth transfer
- Tez No: 451908
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUNCAN AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Servet Vergisi, Emlak Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi, Wealth Tax, Property Tax, Real Estate Tax, Motor Vheicles Tax, İnheritance Tax
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Servet bir gerçek veya tüzel kişinin belirli bir anda sahip olduğu varlıklarının ekonomik değeridir. Kişiler bu servetlerini çeşitli sebeplerle edinirler. Bunlar; bugün yerine gelecekte tüketim, gelecekte yaşanacak hastalık ve yaşlılık benzeri risk unsurlarına karşı önlem almak ve yakınlarına miras bırakmak gibi sebeplerdir. Kişilerin servetlerini konu edinen vergilere servet vergileri denir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi tek bir vergiden ziyade bir vergi grubudur. Verginin kapsamına, sürekliliğine ve oranına göre farklı isimler alırlar. Bunlar; olağan-olağanüstü, sürekli-bir defaya mahsus, genel-özel servet vergileri gibidir. Neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan servet vergileri geçmişten günümüze, özel servet oluşumunun olduğu hemen hemen her devlette uygulama alanı bulmuştur. Ancak zaman içerisinde önemli değişikliklere uğramıştır. Şöyle ki, bir zamanlar asli bir vergi olan servet vergileri devlet gelirlerinin önemli bir kısmını oluştururken günümüzde bu önemini yitirmiş, kamu gelirleri içerisindeki payı düşmüştür. Kamu gelirleri içerisindeki önemini yitirmesine rağmen vergi sitemi içerisinde yer alıyor olmaları, bu vergilere mali amaçtan ziyade sosyal ve ekonomik amaçlarla başvurulduğunu göstermektedir. Servet vergilerinin Türkiye'deki gelişimi diğer ülkelerle paralellik gösterir. Osmanlıdan günümüzde farklı isim ve özellikte servet vergisine başvurulmuştur. Günümüzde Türkiye'de servet üzerinden Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Emlak Vergisi alınırken, servetin transferi üzerinden Veraset ve İntikal Vergisi alınmaktadır.“Servet ve Servet Transferi Üzerinden Alınan Vergilerin İktisadi Analizi”adlı tez çalışmamızda öncelikle servet ve servet vergisi kavramına değinilmekte, ardından servet vergilerinin ekonomik etkileri, tarihi gelişimi ve Türkiye uygulaması ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Wealth is the economic value of all assets that a natural entity or a legal entity owns at a certain time. People own wealth for several reasons such as consuming in future instead of today, taking precautions against some risks like an illness (that can be faced) or elderliness in future and leaving a legacy to his/her relatives. The taxes which deal with people's wealth are called wealth taxes. As it can be observed in the definition, this is a group of taxes rather than a single tax. These taxes have different names according to the content, sustainability or rate of the tax such as ordinary-extraordinary taxes, continous- ad-hoc taxes and general-private taxes. The history of wealth taxes is nearly as old as the history of humanity. These taxes have been implemented nearly in all countries in which private wealth is formed from past to present. However, these taxes have been changed during the time. For example; wealth taxes were funtamental taxes which constituted most part of the public revenues in the past while they have lost their importance and started to constitute a smaller part in the public revenues today. Although these taxes have lost their importance in public revenues, they still take part in the tax system. This means that these taxes are used with social and economic purposes instead of fiscal purposes. The development of wealth taxes in Turkey has been showing similarities with the developments in the other world countries. Since the era of the Ottoman Empire, wealth taxes have been implemented with different names and different characteristics. Today in Turkey, wealth is taxed with wealth taxes named as motor vehicles taxes and property taxes and transfer of wealth is taxed with inharitance and transfer tax. In this thesis, namely“The Economic Analysis of Wealth Taxes and Taxes on Transfer of Wealth”first, the concept of wealth and wealth taxes is analysed, then the economic effects and historical development of wealth taxes and Turkish experience are analysed.