Çömlekçi tornası ile şekillendirilmiş park ve bahçe seramikleri
Park and garden ceramics shaped on the pottery wheel
- Tez No: 451955
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BURAK DELİER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çömlekçi Tornası, Park ve Bahçe Seramikleri, Ateşin Çiçekleri, Pottery Wheel, Park and Garden Ceramıcs, Fire's Flowers
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada, çömlekçi tornası ile şekillendirme yönteminden, geçmişten günümüze dek kullanılan torna türlerinden, günümüz torna sanatçılarından ve eserlerinden bahsedilmekle birlikte, ağırlıklı olarak park ve bahçe seramiklerinden, bu alanda etkinlik gösteren sanatçılardan ve eserlerinden, özellikle de çömlekçi tornası ile park-bahçe seramiği üreten sanatçılardan ve eserlerinden bahsedilmiştir. Tezi destekleyen proje uygulaması ise, çömlekçi tornası ile şekillendirilmiş park ve bahçe seramikleri üreten sanatçıları ve yaptıkları eserleri inceleyerek ülkemizde henüz yeterli sayıda ve yaygınlıkta görülmeyen park ve bahçe seramiklerine, özgün bir park-bahçe tasarımı ile katkıda bulunmayı amaçlamıştır. Fakültemiz çevresinde bir alana yerleştirilecek olan:“Ateşin Çiçekleri”adlı uygulama projesi, önemli benzerlikler taşıyan yedi parçalı bir düzenlemeden oluşmaktadır. Tasarımda yer alan yedi stilize çiçek, fakültemizin yedi sanat bölümünü temsil etmekte ve bu bölümlerin birbirleri ile olan ilişki, iletişim ve etkileşimini betimlemektedir. Stilize çiçeklerden oluşan enstalasyon çevre ile bütünlük sağlayacak şekilde planlanmış olup, ayrıca; alanı kullanan paylaşımcılara yaşam enerjisi vermesi amacı ile tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the method of forming wıth pottery wheel, wheel types from past to present, and the works of contemporary artists who use the pottery wheel are considered and mainly the artists who work in the field of park and garden ceramıcs and use the pottery wheel in their works are examined. The ımplementatıon of project, whıch supports thesıs, intends to contribute to the park and garden ceramıcs, which is not well-known in our country, wıth a original park and garden design after examining the artists, who produce park and garden ceramıcs with the pottery wheel. The applıcatıon project entitled“Fire's Flowers”whıch consists of an arrangement of seven pieces that have important similarities in themselves, will be placed around the building of our faculty. The seven stylized floral designs represent the seven departments of art in our faculty and describe the relations, communication and the interaction of these departments with each other. The installation which consists of stylized flowers is planned to ensure environmental integrity with its enviroment, and also it is designed with the aim of giving life energy to the people who use this space.