Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları konusunda üniversite öğrencilerinin bilgi ve algı düzeylerinin ölçülmesi: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi örneği
Measuring the level of awareness and knowledge of university students about Turkey Accounting and Financial Reporting Standards: Sample of Bilecik Şeyh Edebali University
- Tez No: 451992
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL EROL FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye muhasebe standartları, Uluslararası muhasebe ve finansal raporlama standardı, Muhasebe eğitimi, TMS/TFRS eğitimi, TMS/TFRS farkındalığı, Turkish accounting standards, International accounting and financial raporting standard, Accounting training, TMS/TFRS training, TMS/TFRS awareness
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Globalleşme ve bilgi teknolojilerindeki hızlı gelişmesi sonucunda işletmeler uluslar arası yatırımlara yönelmiştir. Farklı ülkelere yatırım yapan işletmeler, hem yatırım yaptıkları ülkelerin muhasebe uygulamalarına, hem de kendi ülkelerinin muhasebe uygulamalarına göre mali tablo hazırlamak zorunluluğunda kalmışlardır. Bu nedenle dünya da birçok ülke, finansal tablolarını açık, şeffaf, güvenilir ve karşılaştırılabilir, ihtiyaca uygun anlaşılabilir olması için uluslar arası muhasebe standartlarını, muhasebe uygulamaları ile yakınsama eğilimine girmiştir. Türkiye'de de Türk Ticaret Kanunu uyarınca 01.01.2013 tarihi itibariyle de tüm işletmeler muhasebe kayıtlarını ve bu kayıtlara göre hazırladıkları mali tablolarını, Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama temelinde hazırlanan muhasebe standartlarının doğru şekilde uygulanabilmesinde hem meslek mensuplarının hem de muhasebe mesleğini icra etmeyi düşünen öğrencilerimizin eğitimi son derece önem arz etmektedir. Uluslar arası Muhasebe Standartları mevcut uygulamalardan tamamen farklı ve sürekli gelişen bir yapıdadır. 1994 yılında yürürlüğü giren Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ve Tekdüzen Hesap planı nasıl tüm muhasebe uygulamaları, eğitimi ve literatürünü kökten değiştirdiyse, bu standartların uygulaması da böyle bir değişim yaratmıştır. Türkiye'de de 2013 yılından itibaren Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte muhasebe standartları uygulamaya başlanmıştır. Uyumlaştırma çalışmaları sonucu ortaya çıkan muhasebe uygulamaları ile mevcut muhasebe uygulamaları arasında farklılıklar olmaktadır. Meslek adaylarının bu farklılıklar hakkında, okul döneminde bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışma muhasebe eğitimi veren bölüm ve programlarda öğrenim gören öğrencilerin Türkiye Muhasebe Standartları hakkındaki bilgi ve algı düzeyindeki farklılıkları ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, muhasebe mesleğini mezuniyetten sonra icra etmek isteyen öğrencilerle, muhasebe mesleğini icra etmeyi düşünmeyen öğrenciler arasında, muhasebe mesleğine ilgisi düşük olan öğrenciler ile muhasebe mesleğine ilgi düzeyi yüksek olan öğrenciler, staj ve iş tecrübesi olan öğrencilerle, staj ve iş tecrübesi olmayan öğrenciler arasında, ikinci sınıf öğrencileri ile son sınıf öğrencileri arasında muhasebe standartlarını algılamaları bakımından anlamlı farklar ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Firms have turned to international investments in consequence of rapid improvement of globalization and information technologies. The firms which invest to different countries, have had to prepare financial statement according to both accounting application of the countries which they invest and accounting application of their own countries. Therefore, many countries in the world have entered to convergence tendency with international accounting standards, accounting applications so that their financial statement to be clear, lucent, confidental and analogous, appropriate, understandable. In Turkey, according to Turkish code of commerce as per 01.01.2013, all firms their accounting records and financial statements which they prepare according to these records, education of both members of profession and our students who think professing accountig job, have importance for correct applicability of accounting standarts which are prepared on the basis of Turkish Accounting/Financial Rapording. International Accounting standards are completely different from available applications and in a constantly evolving structure. How General Communigue on Accounting System Application and Uniform Accounting plan revolutionised the whole accounting system training and literature, these standards' application has created a change like this. Accounting standards have been gotten off the ground within inuring to the benefit of Turkish code of commerce in Turkey since 2013, to. There are diffirences between accounting applications which occurs in conseguence of harmonization studies and available accounting applications. It is necessary to raise awareness the candidates of profession about these differences in scholl term. This study has been done to reveal the differences on information and perception level of the students who study in department and program of accounting training about Turkish Accounting Standards. In canseguence of the research, meaningful differences have occured about perception for accounting standards between the students who want to profess accounting job after graduation and the students who are less relevant and the students who are more relevant for accounting job, the students who have internship and job experience, between the sophomeres and final year students.