İbâdetlerin kazası
Delay of worship
  1. Tez No: 452110
  2. Yazar: ZÜLEYHA ÇÖRTÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ YÜKSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İbâdet, Eda, İade, Kaza, Fıkıh, İbâdet, Eda, İade, Kaza, Fıkıh
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu yüksek lisans tezimizde geciktirilen ibadetlerin telafisinin veya kazasının mümkün olup olmadığını ele aldık. Bu konu klasik ve çağdaş İslam hukukçuları arasında tartışılmıştır. Hz. Peygamber'in bazı söz ve uygulamalarına bakarak kazanın mümkün olduğunu söyleyen fakihler olduğu gibi bazı deliller öne sürerek bunun mümkün olmadığını söyleyen fakihler de vardır. Doğru çözüm önerisini sunabilmek için bu konuyu etraflıca, bilimsel ve objektif kıstaslar çerçevesinde inceledik. Farklı düşünen İslam hukukçularının görüşlerini delilleriyle birlikte sunarak aralarında tercihler yaptık. Kendi görüşümüzü de belirttik. Ayrıca tezimizde hangi ibadetlerin kazasının olduğu ve bunların ne şekilde ve ne zaman yapılabileceği hususunda fıkhî bilgiler de sunduk.
Özet (Çeviri)
In this masters thesis, we have examined whether it is possible or not to atone for deferred(overdued) worships. This topic was discussed by classical and contemporary Islamic law legists. While there are some legists(canonists) who say that atonement is possible by going by the some statements and practices of His Holiness Prophet Muhammed, there are some legists who say atonement is not possible by putting forward some evidence. In order to present the right solution, we have examined this topic in detail within the frame of scientific and objective criteria. We have presented the views of different thinking Islamic law legists with evidences and have made some selections. We have also stated our own view. Besides, we have presented some information about which worships can be atoned for, how and when it could be done.