Diyabetik hastalarda sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile hastaların ilaç uyumu ve glisemi değerlerinin karşılaştırılması
A comparative analysis of the healthy lifestyle behaviors and drug compliance & glycemic values of diabetic patients
  1. Tez No: 452259
  2. Yazar: AYKUT ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Sağlıklı yaşam biçimi davranışları, tedaviye uyum, eğitim
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını, yaşam şekli haline dönüştüren birey, sağlıklı olma halini sürdürebildiği gibi, sağlık durumunu daha iyi bir seviyeye getirebilir. D.M.'nin tıbbi tedavisinin yanında hastanın eğitimi ve tedaviye olan uyumu hastalığın seyrini etkilemektedir. Çalışmamızda, D.M.'li hastalarda sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve ilaç uyumunun glisemik değerler (APG, HBA1c, LDL) üzerine etkilerini araştırdık. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı polikliniği'ne başvuran 100 hastaya sosyodemografik bilgiler (Yaş, Boy, Kilo, Cinsiyet, Eğitim Durumu, Medeni Durumu, Sigara/Alkol Alışkanlığı, Kullandığı İlaç), Sağlıklı Yaşam Biçimi Değerlendirme Ölçeği (SYBDÖ) II ve Modifiye Morisky uyum ölçeği sorularından oluşan anket formu uygulandı. Çalışmamıza katılanların, SYBDÖ toplam puan ortalaması 141,92±12,59'dır. Katılımcıların sağlıklı yaşam algısının iyi düzeyde olduğu görülmüştür. Glisemik değerleri açısından karşılaştırdığımızda; APG, LDL, Hba1c değerleri normal olanların SYBDÖ toplam puanı yüksek bulundu (p=0,040, p=0,022, p=0,047). Katılımcıların Modifiye Morisky uyum ölçeğine göre tedaviye olan motivasyonları ve bilgi düzeylerinin yüksek olduğu görüldü. Tip2 DM dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek sıklığı artan önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle doktorların ve sağlık çalışanlarının, hastalara sağlıklı yaşam için davranışlarının ne olması gerektiği ve günlük hayatlarında bu davranışları nasıl sergileyecekleri eğitim ve danışmanlık programlarında anlatılmalıdır. Eğitimin etkinliğini iyi değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Any individual having adopted healthy living practices as a form of his/her lifestyle can not only sustain the state of good health but also climb his/her state of heath to an improved level. The course of D.M.'s medical treatment is also under the impact of patient's education and compliance with the treatment. Hence in present research the objective is to investigate the effects healthy lifestyle behaviors and drug compliance on the glycemic values of patients with D.M. (FBG, HBA1c, LDL) To meet the objective of present research a questionnaire-form inclusive of enquires on socio-demographic data,( Age, height, weight, gender, education level, marital status, smoking / alcohol addiction, where drug use) Healthy Life Style Behavior Scale II (HLSBS) II and Modified Morisky Compliance scale, has been conducted to 100 patients having been admitted to the Department of Endocrinology and Metabolic Diseases. HLSBS total score mean of the research participants is 141,92±12,59. It was detected in this research that the participants held positive perceptions toward healthy lifestyle. As we compared the glycemic values of patients it was determined that patients with normal FBG, LDL, HbA1c values manifested higher HLSBS total scores. (p=0,040, p=0,022, p=0,047). It was also detected that with respect to Modified Morisky Compliance scale the participants had high motivation for the treatment and high level of educational level on the disease. Type 2 D.M. has been an increasingly prevalent health problem on a national as well as international scale. It is thus of vital significance to educate through relevant trainings and counseling programs the physicians and healthcare personnel on the healthy lifestyle behaviors and the ways to practice such behaviors in everyday life. The quality of such trainings should be identified in the best effective way. Key Terms: Diabetes, Healthy lifestyle behaviors, compliance with the treatment, education.