Geleneksel Türk müziği sabit perdeli sazları ve eğitim müziğinde kullanışları
Traditional Turkish music with fixed fretted instruments and their usages in educational music
  1. Tez No: 45226
  2. Yazar: OSMAN KÜRŞAD ÇAKIR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RUHİ KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Sistemi, Eğitim, Müzik, Eğitim Müziği, Türk Müziği, Halk Müziği, Perdeli Sazlar. IV, Vocal System, Education, Music, Educational Music, Turkish Music, Folk Music, Fretted Instruments. VI
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GELENEKSEL TÜRK MÜZİ?İ SABİT PERDELİ SAZLARI VE E?İTİM MÜZİ?İ' NDE KULLANILIŞLARI Osman Kürşad ÇAKIR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müzik Eğitimi Anabiiim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ruhi KALENDER 1995. Sayfa: 77 Jüri: Prof. Dr. Ali UÇAN Prof. Dr. Ayhan ZEREN Bu çalışmada“Geleneksel Türk Müziği Sabit Perdeli Sazları ve Eğitim Müziği' nde Kullanılışları”detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Bu konuyla ilgili, bugüne kadar doğrudan veya dolaylı olarak herhangi bir eserin yazılmamış olması, bizi, bu konunun araştınlmasında faydalanılması gereken ikinci derece kaynaklara yönlendirmiştir. Bu kaynaklardan faydalanılarak; Türk Müziği sazlarının,“Eğitim Müziği”diye tabir edilen ve“Türk Müziği”,“Halk Müziği”ve“Batı Müziği”türlerinin özelliklerinin içice kullanıldığı karma türdeki faaliyetlerinin mümkün olup olmayacağı konusunda incelemeler yapılmıştır. Çalışmamızda, özellikle üzerinde durulan konular: Türk Müziğinin, Halk Müziğinin ve Batı Müziğinin ses sistemleri ve özellikleri, bu sistemlerin birbirleriyle benzer ya da farklı yönleri; Eğitim Müziğinin tarihi ve özellikleri; Türk Müziği ve Halk Müziği sazlarının kategorilere ayrılarak tanıtılması; sabit perdeli ve sabit perdesiz olanlarının özellikleri, bu özelliklerinden dolayı 111Eğitim Müziği türünün faaliyetlerinde kullanılmaları imkanının bulunup bulunmadığının araştırılması şeklinde özetlenebilir. Sonuç olarak günümüzde, Eğitim Müziği türünde uzun yıllardır kullanılan sazlara ek olarak, Türk Müziği perdeli sazlarının da bir alternatif teşkil etmesinin gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis TRADITIONAL TURKISH MUSIC WITH FIXED FRETTED INSTRUMENTS AND THEIR USAGES IN EDUCATIONAL MUSIC Osman Kürşad ÇAKIR Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Music Education Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ruhi KALENDER 1995, Page: 77 Jury: Prof. Dr. Ali UÇAN Prof. Dr. Ayhan ZEREN In this study“Traditional Turkish Music With Fixed Fretted Instruments and Their Usages in Educational Music”are detailly dealt with. That no book has ever been written about this subject led us to make use of secondary sources in researching it. By using these sources; whether the Turkish Music instruments can be utilised in“Educational music”activities in which“Turkish Music”,“Folk Music”and“Classical Music”are used together, has been studied. In this study, the subjects that are emphasised are: Vocal systems and properties of Turkish Music, Folk Music and Classical Music, the similarities and differences among these systems; history and properties of Educational Music; the introduction of Turkish Music and Folk Music instruments in different categories; properties of fixed and non-fixed fretted instruments, and whether they can or not be used thanks to these properties.In summary, the necessity of utilising fretted instruments of Turkish Music as an alternative to others that have been used so far is emphasised.