Vurmalı çalgıların icrasını geliştirmeye yönelik temel çalışmalar
Basic studies for the i̇mprovement of playing of percussion instruments
- Tez No: 569641
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE KAYNAK AKÇAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Percussion Instrument, Basic Rhythms, AccentExercises, Training of Percussion Instrumen
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Vurmalı çalgıların icrasını geliştirmeye yönelik oluşturulan bu çalışmada, vurmalı çalgıların günümüzde ki eğitim ve öğretim durumlarını araştırılarak, 2 TRT sanatçısı ve ülkemizin çeşitli bölgelerindeki üniversitelerde görev yapan 6 vurmalı çalgı öğretim elemanına yarı yapılandırılmış görüşme soruları uygulanarak durum tespiti yapılmış ve temel tartımlar, vurmalı çalgılar öğretim ve yöntemleri gibi önceden hazırlanmış sorular aracılığıyla bu konuda görüşleri alınmıştır. Elde edilen veriler sonucunda, Vurmalı çalgıların eğitimi konusunda ülkemizde güncel çok fazla kaynağa rastlanmadığı tespit edilerek, var olan kaynaklarımızın da kudüm, bendir, daire, def, koltuk davulu, asma davul gibi sınırlı sayıda vurmalı çalgı ile yalnızca, Türk Halk Müziği ve Geleneksel Türk Sanat Müziği usullerini vurarak örnek eserler ile pekiştirilmesinden ileri gitmediği tespit edilmiştir. Vurmalı çalgıların eğitim-öğretimi ve icrasının, ancak disiplinli ve sistemli çalışmalar ile sağlandığı savunulmuştur. İcracının hazır bulunuşluk düzeyini geliştirmek için, çalgısı ve müzikal alanı ile ilgili olan, müzik başlığı altındaki ortak teorik bilgilerin kazanımlarının elde edilmesinin akabinde çalgısı ile ilgili literatüre hâkim olması, düzenli ve sık tekrar çalışmalarını yapmasının, performansına olumlu yönde katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Vurmalı çalgı çalan kişilerin, kas hafızalarının güçlü olması ve enstrüman üzerinde nitelikli ton elde edebilme becerisi, dengeli, koordinasyonu düzgün, sabit metronom içerisinde, ritmik bir cümle üretimi için, hızlı düşünme becerisi ile ellerinin ve parmaklarının hazır v bulunuşluk düzeyinin yüksek olması gerekmektedir. Bu bağlamda vurmalı çalgıların icrasını ve bireysel icra gelişimini olumlu yönde etkileyeceği düşünülen bu çalışmada temel tartımlar etüt ve egzersizler örnek verilerek anlatılmıştır. Bu temel tartımların eğitim öğretim etkinlikleri içinde kullanılabilirliğinin saptanması, öneminin tespit edilebilmesi için uzman görüşleri alınmış, elde edilen veriler sonucunda ilgili tablolar oluşturularak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, temel tartımların öğretiminin vurmalı çalgılar eğitiminde gerekli ve kullanışlı olduğu, vurmalı çalgılar eğitiminde temel tartım çalışmalarına yer verilmesi gerektiği, 8 kişilik çalışma grubunu oluşturan öğretim elemanı ve sanatçıların görüşleri doğrultusunda tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar çerçevesinde, vurmalı çalgıların eğitimi ve öğretimine, kullanımına yönelik öneriler oluşturulmuştur. Anahtar Kelimeler : Vurmalı çalgılar, Temel tartımlar, Aksan Çalışmaları, Vurmalı Çalgı Eğitimi.
Özet (Çeviri)
In this study which was created in order to improve the percussion instruments playing, case study has been made by searching current ways of training and education of percussion instruments and by having semi-structured interviews with two TRT performers and six percussion instructors carrying out their duties at several universities in different regions of our country and their opinions have been received on this issue through preprepared questions about basic rhythms and education and training methods of percussion instruments. As a result of the data gathered, it has been determined that there are not many up-to-date sources on the training of percussion instruments in our country and ou existing sources are limited to such instruments as kudum, bandir, framedrum, tambourine with jingles, tambour and drum and also they do not go beyond practicing Turkish Folk Music and Traditional Turkish Classical Music on sample musical pieces. It has been argued that the training, education and playing of percussion instruments can only be ensured by disciplined and systematic studies. It is considered that in order to enhance there adiness level of the performer, having full knowledge of there lated literature of his/her instrument following the acquisition of common the oretical information under the title of music and about his/her instrument and musical area and carrying out exercises in an orderly and frequent manner will make positive contribution to his/her performance. It is necessary that the persons playing percussion instrument sshould have strong muscle memory, the ability of getting qualified tone on the instrument, quick thinking capability and high level of readiness of his/her hands and fingers in order to produce a rhythmical sentence within a balanced, properly coordinated and fixed metronome. Within this scope, in this study which is considered to have a positive effect on the playing of percussion instruments and personal improvement of playing, basic rhythms have been explained by way of etudes and exercises. Expert opinions have been received in order to determine the usability and importance of these basic rhythms within education and training activities and as a result of the data gathered, there lated charts have been created and interpreted accordingly. As a consequence of this research, it has been found out in line with the opinions of instructors and performersforming the study group of 8 persons that teaching basic rhythms are necessary and practical in the training of percussion instruments and the training of percussion instruments should include basic rhythm exercises. Within the frame work of the final outcomes, suggestions have been made on the training, education and using of percussion instruments.