Yeni tanı almış multiple skleroz hastalarında depresif ya da anksiyeteli uyum bozukluğunun bilişsel çarpıtmalar ile ilişkisi
Relationship between cognitive distortions and depressive or anxious adjustment disorder among patients newly diagnosed multiple sclerosis
- Tez No: 452365
- Danışmanlar: DR. MENEKŞE SILA YAZAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Multiple Sclerosis, Cognitive Distortions, Anxiety, Depression, Adjustment Disorder Contact Adress: [email protected]
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
AMAÇ: Multiple skleroz(MS) hastalarında depresyon ve anksiyete oldukça sık görülmektedir. Hastalığın kendisiyle ilgili biyolojik faktörlerin psikiyatrik bozuklukların gelişiminde etkili olduğu bilinmekle beraber, psikolojik faktörlerin de depresyon, anksiyete ve hastalığa uyum güçlükleri ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu faktörlerden özellikle hastalığın erken dönemlerinde öne çıkanlardan biri de bilişsel çarpıtmalardır. Çalışmamızda, son altı ay içinde tanı almış MS hastalarında saptanan psikiyatrik bozukluklar, depresyon ve anksiyete düzeyleri ile, bilişsel çarpıtmaların ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmamızın amacı, MS hastalarında yeni tanı aldıkları dönemde, psikiyatrik bozuklukların ortaya çıkmasını yordayan ve yaşadıkları uyum güçlüklerine yönelik Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) temelli terapötik yaklaşımlar uygulanırken yol gösterici olabilecek bilişsel faktörleri saptamaktır. YÖNTEM: Son 6 ay içinde tanı almış 63 MS hastası ve 58 kontrol çalışmaya alınmıştır. Katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, SCID-I, Hamilton Depresyon Ölçeği (HAM-D), Hamilton Anksiyete Ölçeği(HAM-A), Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği (FOTÖ), Otomatik Düşünceler Ölçeği (ODÖ), Belirti Yorumlama Ölçeği (BYÖ) uygulanmıştır. BULGULAR: MS tanılı hastalarda SCID-I ile saptanan psikiyatrik bozukluk kontrol grubuna göre anlamlı oranda yüksek saptandı. Hasta grubunda depresyon ve anksiyete düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı oranda daha yüksek saptandı. Hasta grubunda depresyon düzeyleri ile FOTÖ toplam puanı arasında anlamlı ilişki bulunurken, kontrol grubunda anlamlı ilişki bulunmadı. SCID-I ile saptanan tanılara göre değerlendirdiğimizde, hem depresif, hem anksiyeteli uyum bozukluğunda FOTÖ mükemmelci tutum alt ölçek puanları hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Kontrol gurubunda ise uyum bozukluklarında mükemmelci tutum alt ölçeğinde anlamlı farklılık saptanmadı. Kontrol grubunda onaylanma ihtiyacı alt ölçek puanları depresyon düzeyleri ile korele bulunurken , hasta grubunda anksiyete düzeyleri ile FOTÖ onaylanma ihtiyacı alt ölçek puanı arasında anlamlı ilişki bulundu. SONUÇ: Çalışmamızda, MS hastalarında yeni tanı aldıkları dönemde gelişen depresyon, anksiyete ve uyum bozuklukluğu tablolarında, bilişsel çarpıtmaların etkili olduğu saptanmıştır. Yeni tanı almış MS hastalarında saptanan, genel popülasyona göre depresyon, anksiyete ve uyum bozukluklarının ortaya çıkmasında yordayıcı olan bu bilişsel çarpıtmalar, BDT uygulamalarında klinisyenlere yol gösterecektir. Anahtar Kelimeler : Multiple Skleroz, Bilişsel Çarpıtmalar, Uyum Bozukluğu İletişim Adresi: [email protected]
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE:Depression and anxiety are quite common psychiatric diseases in multiple sclerosis. Although the disease's biological factors are known to be causal of development of the psychiatric disorders, psychological factors also has been found to be associated with adjustment difficulties and depression, anxiety. One of the featured factors particularly in the early stages of the disease is cognitive distortions. The relationship between psychiatric disorders detected in MS patients who are diagnosed in 6 months, levels of anxiety and depression, and cognitive distortions investigated in the current study. We aimed to determine cognitive factors that may predict psychiatric disease and whether there are factors that can make the difference about CBT practise in especially adjustment disorders in newly diagnosed MS patients compared with general population METHOD: Sixty-three MS patients diagnosed in the last six months and fifty-eight controls enrolled in the study. A sociodemographic Data Form, SCID-I, Hamilton Depression Scale (HAM-D) and Hamilton Anxiety Scale (HAM-A) , Dysfunctional Attitudes Scale (DAS), Automatic Thoughts Questionnaire (ATQ), Symptom Interpretation Questionnaire (SIQ) were applied to all participants. RESULTS: Prevalance of psychiatric disorders in the case group was significantly higher than the prevalance of psychiatric disorder in the control group. Levels of anxiety and depression in the case group were significantly higher than control group. Although significant correlation was found between the total DAS score and depression levels in the case group, there was no statistically significant relationship in the control group. When we consider according to diagnosis which is determined by SCID-I, both depressive and anxious adjustment disorders were found to be related significantly higher score in DAS perfectionist subscale. In the control group there was no significant difference according to SCID-1 diagnosis. Although DAS Need for others' approval subscale scores was found significantly correlate with depression levels in the control group, in the case group there was significant correlation between anxiety levels and need for others'approval subcale's higher scores. CONCLUSİON: Cognitive distortions was found to be related with depression, anxiety and adjustment disorders among patients newly diagnosed multiple sclerosis in our research. The difference between general population and newly diagnosed MS patients about development of depression, anxiety and adjustment disorder are these cognitive distortions. These findings contribute CBT practice of MS patients when these factors taken into the consideration.