GnRH antagonist protokolü uygulanan ve trigger günü progesteron yüksek hastalarda prematür LH yükselmesinin tüp bebek tedavisinde gebelik sonuçları üzerine etkisi
Effect of premature luteinizing hormone rise on pregnancy outcomes in patients with high trigger day progesterone levels in GNRN antagonist in vitro fertilization cycles
  1. Tez No: 452371
  2. Yazar: ONUR İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: GnRH antagonist, IVF, ICSI, prematür luteinizasyon, prematür LH yükselmesi, progesteron, Antagonist cycles, hCG day, LH level, infertility, premature luteinization, prematür LH rise, in vitro fertilization
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmada amacımız, GnRH antagonist protokolü ve intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI) uygulanan ve ovulasyonun tetiklendiği gün serum progesteron düzeyi yüksek sikluslarda (≥ 1.5 ng/mL) prematür LH (luteinize edici hormon) yükselmesinin gebelik sonuçları üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Mart 2010 – Haziran 2015 tarihleri arasında Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi tüp bebek ünitesine başvuran hastaların kayıtlarından oluşan 2111 siklusdan dahil edilme kriterlerine uygun toplam 205 siklus bu retrospektif kohort çalışmaya alınmıştır. Kontrollü ovaryan stimulasyon sonrası ICSI ve taze embriyo transferi uygulanan antagonist sikluslarda foliküler fazda serum LH düzeylerinin takibi yapılmış ve ovulasyonun tetiklendiği gün (hCG günü) serum progesteron düzeyi bakılmıştır. Ayrıca hastaların bazal demografik ve hormonal verileri, yumurta toplama işlemi sonrası embriyo gelişim verileri ve gebelik sonuçları veri analizine alınmıştır. Bulgular: LH yükselmesi olan ve olmayan sikluslar karşılaştırıldığında; ortalama yaş (31,2 ± 4,5 vs. 33,0 ± 4,8, yıl), vücut kitle indeksi (24,6 ± 4,4 vs. 26,2 ± 3,6, kg/m2), infertilite endikasyonları ve bazal hormon seviyeleri açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. Ovulasyon tetiklenmesi günü progesteron değeri yüksek (≥ 1.5 ng/mL) toplam 205 antagonist siklusun 9'unda (%4.39) prematür LH yükselmesi saptanmıştır. Yapılan karşılaştırmada prematür LH yükselmesi olan grupta kimyasal, klinik, devam eden ve canlı doğumla sonuçlanan gebelik oranları (hepsi için 44.4%), yükselme olmayan gruba göre daha fazladır. Ancak istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmamıştır (p değerleri sırasıyla; 0.465, 0.226, 0.069 ve 0.069). Lojistik regresyon analizi sonrası da LH yükselmesi olup olmamasının genel gebelik oranları üzerinde etkisi olmadığı görülmüştür. Tartışma ve sonuç: Sonuç olarak, GnRH antagonist/ICSI sikluslarında hCG günü progesteron düzeyi ≥1,5 ng/mL olan antagonist sikluslarda prematür LH yükselmesi görülenler ve görülmeyenler arasında gebelik sonuçları açısından anlamlı fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this retrospective cohort study was to investigate how a premature rise in serum luteinizing hormone (LH) level affects pregnancy outcomes in patients with high progesterone levels (≥ 1.5 ng/mL) on ovulation trigger day in GnRH antagonist/intracytoplasmic sperm injection cycles (ICSI). Material and Method: Between March 1, 2010 and June 1, 2015, a total of 2111 GnRH antagonist/ICSI cycles were conducted at Health Science University, Tepecik Education and Research Hospital. Serum LH levels were monitored during follicular phase and serum progesterone levels were measured on the ovulation trigger day (hCG administration day or hCG-day). Basic demographic, hormonal and developmental data of embryos following oocyte retrieval and pregnancy outcome of patients were also monitored. Among all, 205 cycles matching inclusion criteria and with serum progesterone levels ≥ 1.5 ng/mL on hCG day were included in the analysis. Results: Mean age (31,2 ± 4,5 vs. 33,0 ± 4,8, year) and body mass index (24,6 ± 4,4 vs. 26,2 ± 3,6, kg/m2), infertility reasons and baseline hormonal levels are similar in the normal vs. high LH level groups. Premature LH rise (>10 mIU/mL) was detected in 9 (4.39%) of the 205 antagonist cycles with high serum progesterone levels (>1.5 ng/mL) on ovulation trigger day. The group with the premature LH rise had higher chemical, clinical, ongoing pregnancy and live birth rates (44.4% for all) than the group without premature LH rise (30.6%, 23.5%, 17.9% and 17.9%, respectively). However, the differences were not significant (p values were equal to 0.465, 0.226, 0.069 and 0.069 respectively). Additionally, logistic regression analysis did not find a statistically significant difference between the two groups in terms of all pregnancy rates. Discussion and result: In conclusion, in GnRH antagonist/ICSI cycles with hCG-day serum progesterone levels ≥1.5 ng/mL, there was no statistically significant difference between chemical, clinical, ongoing pregnancy and live birth rates among the groups with and without premature LH rise.