Hastanede yatan çocuklarda malnütrisyon sıklığı
Prevalance of malnutrition in hospitalized children
  1. Tez No: 452372
  2. Yazar: ARZU SANCAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA GEYLANİ GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Family Medicine, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: hospital malnutrition, child, Turkey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Çalışmamızda hastaneye yatan çocuklardaki malnütrisyon durumunun antropometrik yöntemler kullanılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Nisan ve 1 Eylül 2016 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları servisine yatırılan 1 ay-18 yaş arası 275 çocuk alındı. Doğum ağırlığı 2500 gr altında olan veya prematüre doğum öyküsü olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Olguların hastaneye yatışı sırasında boyu, kilosu, üst kol çevresi, subskapular (SDK) ve triseps deri kıvrım kalınlıkları (TDKK) ölçülerek malnütrisyon oranları belirlendi. Bulgular: 275 olgunun 122'si ( %44,4) kız, 153'ü (%55,6) erkek olup, yaş ortalaması 25.2±36 ay idi. Olguların 189'u (%68.7) 0-2 yaş, 55'i (%20) 2-6 yaş, 21'ü (%7.6) 6-10 yaş, 10'u (%3.6) 10-18 yaş arasında idi. Hastaların ortalama hastanede kalış süreleri ortalaması 5,7±2,9 gündü. Hastaların 86'sı (%31.3) bronşiolit, 79'u (%28.7) pnömoni, 35'i (%12.7) gastroenterit, 8'i (%2.9) bronşiolit ve gastroenterit, 8'i (%2.9) idrar yolu enfeksiyonları, 59'u (%21.5) diğer hastalıklar nedeniyle yatırılmıştı. Hastaların 24'ünde (%8,7) altta yatan kronik hastalık bulunmakta idi. Waterlow sınıflamasına göre olguların %20'sinde akut malnütrisyon, %12.7'sinde kronik malnütrisyon, %4.7'sinde kronik zeminde akut malnütrisyon saptandı. 71 hastada (%27.5) hafif, 17'sinde (%6.1) orta, 2'sinde (%0.7) ağır malnütrisyon saptandı. Akut ve kronik malnütrisyonun en fazla görüldüğü yaş grubu 0-2 yaş grubuydu. Sonuç: Hastaneye yatırılan her çocuk yatış nedenine yönelik tedavilere ek olarak malnütrisiyon açısından da ayrıntılı olarak değerlendirilmeli ve gerekli beslenme desteği verilmelidir. Malnütrisyonun erken dönemde tedavisi hastalıkların morbidite ve mortalitesini azaltmak açısından çok önemli olduğundan hastalar düzenli aralıklarla takip edilerek, antropometrik ölçümlerine dikkat edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was to investigate the distribution of malnutrition and disease, according to the relationship between malnutrition and length of stay, socio-demographic characteristics by using anthropometric methods. Patients and Methods: Two hundred seventy five children at age of 1 month to 18 years who were hospitalized and followed at the pediatric service of Gaziosmanpasa Taksim Training and Research Hospital in the period between April and August 2016 were included in the study. Patients with a birth weight under 2500 g and premature patients were excluded from the study. The patient's age, sex, diagnosis and length of stay, maternal and paternal age, education status, occupation, breastfeeding duration, when additional food was given, the family's monthly income was recorded. The prevalence of malnutrition during hospital admission was determined. Results: One hundred fifty three of two hundred seventy five (%55,6) subjects were boys. The mean age was 25.2±36 months. The mean duration of hospital stay 5,7±2,9 days. %20 of the cases had acute malnutrition, %12,7 cases had chronic malnutrition on admission. Chronic malnutrition was found highest 0-2 years of age (%57,1). Malnutrition patients mid-arm circumference, triceps and subscapular skin fold thickness average was lower than healty group. Conclusion: %37,4 pediatric patients are at nutritional risk at the time of hospital admission in our hospital. New strategies are necessary to treat malnutrition effectively during hospital stay. Children should be followed up at regular intervals by using anthropometric values.