Opere mide taşlı yüzük hücreli adenokarsinomda klinikopatolojik değerlendirme
Clinicopathological evaluation of gastric signet ring cell carcinoma
  1. Tez No: 452395
  2. Yazar: SEVGİ BİLMEZ ALTAY
  3. Danışmanlar: DR. NİSBET YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Gastric cancer, signet ring cell, clinicopathologic features, prognostic
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Mide kanseri dünyada en sık görülen kanserlerden biridir. Türkiye'de mide kanseri tüm kanserler arasında erkeklerde 5. sırada, kadınlarda ise 8. sırada yer almakta olup kansere bağlı ölümlerde ön sıralarda yer almaktadır. Mide kanserinin histopatolojik alt tiplerinden olan taşlı yüzük hücreli adenokanser daha kötü prognozlu olanıdır. Taşlı yüzük hücreli mide adenokanseri sıklığı giderek artmaktadır. Biz bu çalışmamızda, taşlı yüzük hücreli mide adenokanserinin klinikopatolojik özelliklerini tanımlamayı amaçladık. Çalışmamızda Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi (ANEAH) Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde 2004-2015 yılları arasında mide taşlı yüzük hücreli adenokarsinom tanısı ile izlenen 30 kadın (%38), 49 erkek (%62) olmak üzere toplamda 79 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelendi. Hastaların bazal demografik özelliklerine, tümör lokalizasyonuna, tümör evresine, preoperatif serum tümör belirteçlerine ve tedavi tipine (cerrahi ve kemoterapi rejimi) ve bu değişkenlerin sağkalım ve mortalite üzerine etkilerine bakıldı. Tanı anından sonra hastalıksız sağkalım ve mortalite üzerinde; total cerrahi, evre III hastalık, orta ve kötü grade, operasyon öncesi serum CA 19-9 ve CEA düzeyleri progresyon riskini öngören bağımsız prediktörler olarak saptandı (p< 0,05). Operasyon öncesi serum CEA düzeyindeki 1 ng/mL artış progresyon riskini 1,20 kat artırırken, mortalite riskini 1,18 kat artırdığı bulundu. Operasyon öncesi serum CA 19-9 düzeyindeki 1 U/mL artışın progresyon ve mortalite riskini 1,06 kat artırdığı saptandı. Biz çalışmamızda taşlı yüzük hücreli mide kanserinin klinikopatolojik özelliklerini tanımladık. Tümör lokalizasyonun ve evresinin, CA 19-9 ve CEA seviyelerinin, tedavi tipinin (cerrahi ve kemoterapi rejimi) sağkalım ve mortalite üzerine etkili olduğunu saptadık. Ancak bu konuda daha geniş hasta gruplarında yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Gastric cancer is one of the most common cancers across the worldwide. In Turkey, stomach cancer is ranked 5th among males and 8th among females in all cancers, and it is located in the forefront in cancer-related deaths. Signet ring cell adenocarcinoma, which is the histopathologic subtype of gastric cancer has poor prognosis. The incidence of signet ring cell adenocarcinoma is rising. In present study aimed to describe the clinicopathologic features of signet ring cell adenocarcinoma. Between January 2004 and October 2015, 30 female (38%) and 49 male (62%), in a total of 79 patients, who were diagnosed with gastric signet ring cell adenocarcinoma, in Medical Oncology Department of Ankara Numune Training and Research Hospital, were retrospectively evaluated. The baseline demographic characteristics of the patients, such as tumor localization, tumor stage, preoperative serum tumor markers and treatment type (surgery and chemotherapy regimen), and the effects of these variables on survival and mortality were evaluated. After the diagnosis, on progression-free survival and mortality; total surgery, stage III disease, moderate to poor grade, preoperative serum CA 19-9 and CEA levels were found an independent predictors of progression risk (p< 0,05). The increase of preoperative serum CEA level 1 ng / mL was found the increased of the risk of progression by 1.20 fold. Also, the increase of preoperative serum CA 19-9 level 1 U / mL was found the increased of the risk of progression and mortality 1.06 fold. In present study was described the clinicopathologic features of signet ring cell stomach cancer. Tumor localization and disease, CA 19-9 and CEA levels, treatment type (surgery and chemotherapy regimen) were effective on survival and mortality. However, there is a need for further work in larger patient groups.