Mide kanserli hastaların preop hemoglobin, albümin, lenfosit ve platelet (HALP) değeri ile prognostik nutrisyonel index (PNI) değerinin 5 yıllık sağkalım üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of preoperative hemoglobin, albumin, lymphocyte, and platelet (HALP) values with the prognostic nutritional index (PNI) on 5-year survival in patients with gastric cancer
- Tez No: 832886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET AKYÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mide Kanseri, HALP Skoru, PNI İndeksi, Mortalite, Sağ Kalım, Gastric Cancer, HALP Score, PNI, Mortality, Overall Survival
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Mide kanseri; çağımızda hala ciddi sayıda ölüme yol açan, sağ kalım süresi kısa sayılabilecek ağır bir hastalıktır. Bu yüzden hastaların sağ kalma sürelerini tahmin edebilecek skorlama sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Araştırmamızda; HALP skoru ve PNI indeksinin kolay uygulanabilir ve ulaşılabilir iki skorlama sistemi olması sebebiyle, cerrahi yapılmış mide kanserli hastalarda hastaların sağ kalım sürelerine etkilerini incelemek hedeflenmiştir. Materyal ve Metod: Araştırmamız, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde mide kanseri sebebiyle opere edilen hastalar retrospektif olarak taranarak yapılmıştır. Hastane kayıtlarından elde edilen, hastaların demografik verileri ve preoperatif laboratuvar verilerini içeren bir veri seti oluşturularak incelenmiştir. Dahil edilme kriterlerini karşılayan hastaların operasyon öncesi laboratuvar verileri üzerinden formüller ile HALP skoru ve PNI indeksi hesaplanmıştır. Hastaların yaş, cinsiyet, tümör lokalizasyonu gibi çeşitli parametreleri ve spesmenlerin patolojik özellikleri (alınan lenf nodu sayısı, lenfatik, perinöral invazyon, diferansiyasyon derecesi gibi veriler) kaydedilmiştir. Ayrıca; neoadjuvan kemoterapi ve ölüm zamanı ile ilgili veriler SPSS olarak kayıt edilmiştir. Tek değişkenli analiz için ki-kare testi ve Mann whitney-U testleri kullanılmıştır. Çok değişkenli analiz için ki-kare testi ve Kruskall Wallis testleri kullanılmıştır. Bağımsız prognostik faktörler, çok değişkenli logistik regresyon analiz ile değerlendirilmiştir. ROC eğrisi analizi ile bir cut-off değeri belirlenerek hastaların demografik ve klinik özelliklerinin yanı sıra, genel sağkalımı ve kansere özgü sağkalımı Kaplan-Meier aracılığıyla değerlendirilmiştir. HALP skoru ve PNI indeksi ilişkili mortalite riski, çok değişkenli Cox regresyon modeli ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza mide kanseri sebebiyle opere edilmiş, dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 302 hasta dahil edilmiştir. Hastaların %71,19'u erkek %28,81'i kadındır. Hastaların 219'unun (%72,52) adenokarsinom, 74'ünün (%24,50) taşlı yüzük hücreli adenokarsinom, 9'unun (%2,98) müsinöz adenokarsinom olduğu saptanmıştır. Hastaların yaşları, pozitif lenf nodu sayıları, perinöral invazyon varlığı ve tümör yerleşim yeri ile mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Hastaların kanser tipi ile PNI indeksi ve HALP skoru arasında bağlantı bulunmamaktadır. Benzer şekilde; mortalite ile PNI indeksi ve HALP skoru arasında ilişki bulunmamaktadır. Sonuç: Çalışmamıda; mortalite ile HALP skoru ve PNI indeksi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Benzer şekilde; HALP skoru ve PNI indeksi arasında da anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Literatürde bu konuda çok farklı sonuçları olan çalışmalar mevcuttur. Bunun sebebinin bazı ülkelerde mide kanseri görülme sıklığının yüksekliği veya tarama programlarına bağlı olarak araştırmamızdaki hastalarla diğer araştırmalardaki hastaların kanser evresi oranları arasındaki farklılık olabilir. HALP skoru ve PNI indeksi için farklı cut-off değerlerinin kullanılması ve TNM evrelemesindeki güncellemelerle oluşan karışıklıklar sebebiyle daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Gastric cancer is still a severe disease in our era that leads to a significant number of deaths and has a relatively short survival time. Therefore, scoring systems that can predict the survival times of patients are needed. In our study, it was aimed to investigate the effects of the HALP score and the PNI index on the overall survival of patients with gastric cancer who had surgery, due to them being two easily applicable and accessible scoring systems. Materials and Methods: Our study was conducted by retrospectively scanning patients who were operated due to gastric cancer at the Erciyes University Faculty of Medicine General Surgery Clinic. A dataset containing the patients' demographic data and pre-operative laboratory data obtained from hospital records were examined. The HALP index and PNI were calculated from the preoperative laboratory data of patients who met the inclusion criteria. Various parameters of the patients such as age, gender, tumor localization were recorded, and pathological features of the specimens (data such as the number of lymph nodes resected, lymphatic, perineural invasion, types of differentiation) were also recorded. Additionally, data related to neoadjuvant chemotherapy and time of death were recorded in SPSS. The chi-square test and Mann-Whitney-U tests were used for univariate analysis. The chi-square test and Kruskall Wallis tests were used for multivariate analysis. Independent prognostic factors were evaluated with multivariate logistic regression analysis. A cut-off value was determined with the ROC curve analysis, and patients were evaluated for overall survival and cancer-specific survival through Kaplan-Meier. The mortality risk associated with the HALP score and PNI score was evaluated with the multivariate Cox regression model. Results: A total of 302 patients who were operated on for gastric cancer and met the inclusion criteria were included in our study. 71.19% of the patients were male and 28.81% were female. It was found that 219 of the patients (72.52%) had adenocarcinoma, 74 (24.50%) had signet ring cell adenocarcinoma, and 9 (2.98%) had mucinous adenocarcinoma. A statistically significant relationship was found between the ages of the patients, the number of positive lymph nodes, the presence of perineural invasion, the location of the tumor, and mortality. There is no connection between the type of cancer of the patients and the PNI value and the HALP score. Similarly, there is no relationship found between mortality and the PNI value and the HALP score. Conclusion: No relationship was found between the HALP score and PNI and mortality in our study. Similarly, no significant relationship was found between the HALP score and PNI. There are studies with very different results on this subject in the literature. The reason for this may be the high prevalence of gastric cancer in some countries or the difference in cancer stage ratios between the patients in our study and the patients in other studies due to screening programs. Lastly, due to the use of different cut-off values for the HALP score and PNI, and the confusions caused by updates in the TNM stage, more studies are needed.