Akromioklavikuler eklem çıkıklarının minar (minimal invaziv akromioklaviküler eklem çıkığı rekonstrüksiyonu) tedavisi ile erken dönem sonuçlarımız
- Tez No: 452408
- Danışmanlar: UZMAN FATİH DUYGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Minar, Akromioklavikular eklem çıkıkları, Constant, Taft, Minar, Acromioclavicular joint dislocation, Constant, Taft
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada 2012-2014 tarihleri arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine başvuran akromioklavikular eklem çıkığı (grade III-V) tanısı konulan ve MİNAR cerrahi tekniği ile ameliyat yapılan 25 hastanın erken dönem sonuçları değerlendirilmiştir. Hastalarımızın 20'si erkek 5'i kadındı. Ortalama yaş ise 38,4 idi. Tüm hastalara düğme destekli minar cerrahi tekniği uygulanmıştır. Ortalama takip süresi 1 yıl olarak bulundu. Hastaların son kontrollerinde Constant omuz skoru ortalama 88,84 (71-100), Taft skoru ortalama 10,64 (8-12) olarak hesaplandı. Buna göre 1 yıllık takip sonunda 25 hastanın 14 (%56)'sı çok iyi grubunda , 11 (%44)'ü iyi grubunda bulunurken orta ve kötü grubunda hastamız bulunmamaktadır. Erken dönem sonuçları itibarıyla yeni bir fiksasyon sistemi olan Minar sistemi ile akromioklavikular eklem çıkıkları cerrahi sonuçları litaratür verileri ve aldığımız sonuçlar ışığında kullanılabilir bir yöntemdir. Özellikle tekniğin kolaylığı ve tespit materyalinin çıkarılmasına gerek olmadığı için tercih edilebilir. Ancak akromiklavikular eklemin biyomekaniğini restore etmek, redüksiyonu sağlamak, dejenerasyonu engelleme açısından yararlarını kanıtlamak ve stabil tespitin uzun dönem sürdürülebilirliğini değerlendirmek için uzun dönem sonuçlarını görmek gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
İn this study we have evaluated early term surgical results of 25 patients who admited to Antalya Education and Research Hospital Orthopaedics and Traumatology Clinic between 2012-2014 ,diagnosed as acromiclavicular joint dislocation and treated by MİNAR surgery technique.Twenty of the our patients were male and five of our patients were female. Avarage age of the patient's was 38,4. All patients underwent surgical technique was applied to the endobutton-backed minar. Avarage follow-up was 1 year. In the last examination of patients Constant average score of 88,84 (71-100), Taft average score of 10,64 (8-12) was calculated as. Accordingly, the 1-year follow-up of 25 patients, 14 (56%) were in very good group, 11(%44) were in good group, We are not in the middle and poor patient group. As early results acromioclavicular fixation system with a new system, which Minar dislocation surgery results litarature data and the results we get is a method used in the light. It may be especially preferred because there is no need to remove the technical ease and the fixing material. But restoration of acromioclavicular joint biomechanics, to ensure reduction, top prove the benefits for blocking dejenaration, we have to see tke long term results to evaluate the long term sustainability of stable fixation.