Kataraktlı olgularda fakoemülsifikasyon sonrası göz içi lenslerinin görsel ve refraktif sonuçlarının, kontrast duyarlılık değişiklerinin, arka kapsül opasifikasyonu ve residüel astigmatizmanın karşılaştırılması
Comparison of visual and refractive results, contrast sensitivity changes, posteroir capsule opasification and residual astigmatism in cases with cataract who underwent phacoemulsification and different iol implantation
- Tez No: 452409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR ELTUTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: sarı kromofolu GİL, standart UV filtreli GİL, fakoemülsifikasyon ameliyatı, kontrast duyarlılık, yellow tinted IOL, standard UV blocking IOL, phacoemulsification, contrast sensitivity
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Amaç: Sarı kromoforlu (mavi ışığı süzen) asferik hidrofobik akrilik göz içi lensi ile standart UV filtreli asferik hidrofobik akrilik göz içi lensi implantasyonlu fakoemülsifikason ameliyatı yapılan hastalarımızın, görsel ve refraktif sonuçları ile kontrast duyarlılık değişiklikleri, arka kapsül opasifikasyonu ve rezidüel astigmatizmalarının karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniğinde Mart 2014-Mart 2015 tarihleri arasında komplikasyonsuz katarakt ameliyatı olan 56 hastanın 56 gözü çalışmaya dahil edildi. Hastaların dosyaları retrospektif olarak tarandı. Göz içi lensine (GİL) göre hastalar 2 gruba ayrıldı. Hastaların preoperatif ve postoperatif 1.hafta, 1.ay ve 3.ay muayene bulguları not edildi. İstatistiksel analiz için SPSS 15.0 for Windows programı kullanıldı. İstatistiksel alfa anlamlılık seviyesi p0,05). Standart UV filtreli GİL takılan hasta grubunda 1 hastada arka kapsül opasifikasyonu izlendi. Fakat 2 grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Görme keskinliği, kontrast duyarlılık, arka kapsül opasifikasyonu ve rezidüel astigmatizma gelişimi açısın¬dan değerlendirilen sarı kromoforlu GİL ve standart UV filtreli GİL'li olguların arasında herhangi bir farklılık olmadığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: To compare the visual acuity, refractive results, contrast sensitivity function, posterior capsule opasification and residuel astigmatism values of patients who underwent phacoemulsification operation with yellow tinted (blue light-filtering) aspheric hydrophobic acrylic IOL or clear standart UV-blocking aspheric hydrophobic acrylic IOL implantation. Material and methods: 56 eyes of 56 patients who underwent uncomplicated cataract surgery between March 2014-March 2015 at Eye Clinic of Istanbul Education and Research Hospital were included in this study. Patients files were evaluated retrospectively. Patients were divided into two groups according to the implanted IOL. Preoperative and postoperative 1st week; 1st month and 3rd month examination findings were recorded. SPSS 15.0 for Windows program was used for statistical analysis. Statistical significance level of alpha was accepted as p 0,05). Posterior capsular opacification was observed in 1 patient in the group with standard UV-blocking IOL. However, no statistically significant difference was found between the two groups. Conclusion: There were no singnificant differences in terms of visual acuity, contrast sensitivity, posterior capsular opacification and residual astigmatism development between cases with yellow tinted IOL or standard UV blocking IOL.