Dev abdominal ventral hernilerde konvansiyonel ve endoskopik komponent seperasyon yönteminin prospektif olarak karşılaştırılması
Prospective comparison of conventional and endoscopic component's separation technique at giant abdominal ventral hernias
- Tez No: 452503
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZAİ DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Abdominal Ventral Herni, GATA Ġndeks, Ġnsizyonel Herni, Komponent Seperasyon
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Dev abdominal ventral herniler, cerrahlar tarafından yönetimi zor hastalardır. Major abdominal insizyonların artması ile artan dev abdominal ventral hernilerin nedeninin de olduğu gibi tedavisi de cerrahidir. Klasik cerrahi yaklaĢım, karın ön duvar destek yapısının kaybolduğu bu vakalarda biyouyumlu prostetik materyal kullanımını önerse de bu postoperatif yaĢam kalitesini bozmakta ve aynı zamanda fizyolojik bir rekonstrüksiyon da sağlayamamaktadır. Bu sorunu 1990 yılında dev abdominal ventral hernilerde komponent seperasyon yöntemini tanımlayan Ramirez ve diğ. çözmüĢtür. Günümüzde endoskopik olarak da tanımlanan bu yeni yöntem hakkında çalıĢma ve bilgi azdır. Bu nedenle çalıĢmamızda dev abdominal ventral hernilerde komponent seperasyon yönteminin konvansiyonel ve endoskopik yöntemlerini karĢılaĢtırmayı amaçladık. ÇalıĢmamıza 21 hasta dahil edildi ve verileri 2013-2015 yılları arasında GATA Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda prospektif olarak derlendi. Hastaların komorbiditeleri, ostomi mevcudiyetleri, cerrahın tecrübesi ve en önemlisi hastanın isteğine göre hastalar endoskopik veya konvansiyonel grupta opere edildi. 21 hastanın 8'i (%38.10) endoskopik, 13'ü (%61.90) konvansiyonel yöntemle opere edildi. Hastalar ortalama 928.90 ± 310.85 gün takip edildi. Hastaların yaĢ ortalaması 43.57 ± 19.99 yıl, endoskopik yöntemle opere edilen hastaların yaĢ ortalaması 32.75 ± 17.14 yıl, konvansiyonel yöntemle opere edilen hastaların yaĢ ortalaması 50.23 ± 19.21 yıl olarak hesaplandı ve istatiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p=0.037). Gruplar arasında vücut kitle indeksi (VKĠ), vücut yüzey alanı (VYA), insizyon reoperasyon sayısı, komponent seperasyon indeksi (KSĠ), prostetik materyal kullanımı, dren kullanımı, hastane yatıĢ süresi, DM mevcudiyeti, sigara kullanımı, komorbidite mevcudiyeti, ostomi mevcudiyeti ve postoperatif komplikasyon açısından anlamlı istatiksel fark bulunamadı (p>0.100). Herni yüzey alanı (HYA) açısından zayıf anlamlı fark bulundu (p=0.064). KSĠ ile prostetik materyal kullanımı açısından da istatiksel olarak zayıf anlamlılık bulundu (p=0.069). vi Endoskopik yöntemle konvansiyonel yöntemin batın herni defekti kapama yeteneği açısından istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunamadı. Hastaların HYA/VYA oranı hesaplandığında her iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p=0.045) ve bu parametreye 'Komponent Seperasyonda GATA Ġndeksi (KSGĠ)' adı verilerek cerrahların konvansiyonel-endoskopik yöntem seçiminde kullanılması önerildi. Hastaların postoperatif 1. gün ağrısının endoskopik yöntemde daha az olduğu gösterildi ve istatiksel olarak zayıf anlamlı fark bulundu (p=0.064). 3. ve 7. gün ağrılarında ise istatiksel olarak anlamlı fark tespit edilemedi. Konvansiyonel grupta 1 rekürens ve 1 eksitus gerçekleĢti ancak her iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilemedi. Bu sonuçlar doğrultusunda preoperatif prostetik materyal kullanımında önerilen KSĠ, çalıĢmamız tarafından zayıf anlamlı olarak tespit edildi. Buna karĢılık çalıĢmamızın en önemli sonucu olarak literatüre endoskopik veya konvansiyonel komponent seperasyon tekniğinin tercihi için GKSĠ antropometrik ölçümünü önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Giant abdominal ventral hernias are hard patients to manage for the surgeons. As the major abdominal incisions increased, the incidence of giant abdominal hernias also increased. Surgery is the both etiology and the treatment for the giant abdominal ventral hernias. Classical treatment of surgery suggests for reconstruction of abdominal wall with biocompatible mesh which decreases postoperative quality of life and which can't provide a physiological reconstruction of the loss of domain abdominal ventral hernia. Ramirez et al. solved this problem at 1990 by introducing component's separation technique for loss of domain abdominal ventral hernias. There are not too much data on the literature for the component's separation technique which endoscopic variant is also described at 2000. For this reason, at this study we aimed to compare and discuss the endoscopic and conventional component's separation technique at loss of domain abdominal ventral hernias. Between 2013-2015, 21 patients were included for the study at GMMA, Department of General Surgery and data was collected prospectively. Patients were randomized for the endoscopic or conventional group according to patient's comorbidities, presence of ostomy, surgeons experience and primarily according to patient's wish. 8 (38.10%) of the patients included to the study were operated endoscopically and 13 (61.90%) patients were operated conventionally. Mean follow-up duration was 928.90 ± 310.85 days. Mean age of the patients were 43.57 ± 19.99 years, which endoscopically operated patients mean age were 32.75 ± 17.14 years and conventionally operated patients mean age were 50.23 ± 19.21 years which were founed as statistically significant (p=0.037). Body mass index (BMI), body surface area (BSA), incision reoperation count, component's separation index (CSI), mesh usage, drain usage, hospitalization duration, presence of DM, smoking, presence of comorbidities, presence of ostomy and postoperative complication rates were not statistically significant between endoscopic component's separation group and viii conventional component's separation group (p>0.100). Both the groups difference at hernia surface area (HSA) were statistically weakly significant (p=0.064). Also we found statistically weak significance between component's separation index and mesh usage. CSI of the groups which mesh was placed and not placed were statistically weakly significant (p=0.069). There was no statistically significant difference between the ability for closure of hernia defect between endoscopic and conventional group. We found statistical significant difference between the ratio of HSA/BSA of endoscopically and conventionally operated giant abdominal ventral hernia patients (p=0.045) and we called 'GMMA Index for Component's Separation (GICS)' to this anthropometric calculation which helps the surgeon for deciding endoscopic or conventional approach. Postoperative 1. day VAS value of patients were statistically weakly significant different between endoscopic and conventional group (p=0.064). Postoperative 3. and 7. day VAS values were not statistically different between conventional and endoscopic group. 1 exitus and 1 recurrence were seen at the conventional group where there was none at endoscopic group. We found that CSI which is suggested for preoperative prediction of mesh placement is statistically weakly significant. The most important outcome of our study is GICS, which we suggest to surgeons for deciding the endoscopic or conventional component's separation technique at loss of domain abdominal ventral hernias. Keywords : Abdominal Ventral Hernia, GMMA Index, Incisional Hernia, Component's Separation