Koklear implant uygulanan hastalarda VEMP bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of VEMP findings in cochlear implanted diseases
  1. Tez No: 452515
  2. Yazar: GÜLŞAH KAN KARAKEÇİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL İYNEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Koklear implant, cVEMP, İşitme kaybı, Cochlear implant, Vestibular Evoked Myogenic Potentials, Hearing loss
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız Harran Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları kliniğine takibe gelen koklear implant uygulanan hastalarda, vestibüler sistemin cVEMP bulguları ile etkilenip etkilenmediğine yönelik daha ayrıntılı bilgiler edinmektir. Ayrıca bunu etkileyen faktörlerin tespiti amacıyla hastaların, ameliyat zamanından bu yana geçen süre, işlem yapılan kulak tarafı, implant cihazının elektrot sayısı, hastanın cinsiyeti, hastanın yaşı gibi değişkenlerinde beraberinde değerlendirilerek, bu bulguların hem kendi içinde hemde kulak burun boğaz muayenesi ile işitme yönünden normal olan kontrol grubuyla karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Çalışma Ekim 2016 ve Kasım 2016 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı İşitme-Konuşma-Denge Ünitesi'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu 41 koklear implantı hastadan oluşmaktadır. Bu 41 hastanın 25 kadarı bizim hastanemizde opere edilmiştir. Çalışma grubundaki 41 hastanın 40'ının opere kulağı sağ taraftır. Kontrol grubu diğer grup ile yaş ve cinsiyet özellikleri benzeyen 34 olgudan oluşturulmuştur. Hastaların hem sağ hemde sol kulağına cVEMP testi uygulanmış ve ayrı ayrı karşılaştırılmıştır. Sonuç: Koklear implant sonrası minor komplikasyonlar arasında sayılan vertigo oranı %33 den % 75 e kadar değişmektedir. Postoperatif vertigonun en yaygın nedeninin elektrolot yerleştirme sırasında periferal vestibüler sistemin direkt hasarı olduğu düşünülmektedir. Literatürde koklear implat uygulanan hastalarda vestibüler sistemi değerlendiren çak fazla çalışma mevcut değildir. Bu çalışmadaki amacımız cVEMP testi koklear implantlı hastalarda vestibüler bulgulara yönelik daha ayrıntılı bilgiler elde etmektir. Hasta ve kontrol grupları arasındaki cVEMP ilişkisi incelendiğinde opere kulakta ve N1 latans ve amplutide değerlerinin kontralateral taraftaki kulağa göre anlamlı bir şekilde düşük olduğu bulunmuştur (p0,05).
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the variables such as the patients' operation time and place, device brands, the operated ear and the age of the patient in order to determine whether the balance system with VEMP is affected and the factors affecting it in the patients who applied to Harran University ENT Policlinic for control purposes and to compare with control group which membranes and hearing function is normal. Method: The study was conducted between July 2016 and October 2016 at Harran University Medical Faculty Hearing-Speaking-Balance Unit of the Department of Otorhinolaryngology. The study group consisted of 41 cochlear implants. 25 of these 41 patients were treated at our hospital. The opere ear of 40 of the 41 patients in the study group is on the right side. The control group consisted of 34 cases with similar age and sex characteristics to the other group. The cVEMP test was applied to both right and left ear of the patients and they were compared separately. Result: Among the minor complications after cochlear implant, the rate of vertigo ranges from 33% to 75%. The most common cause of postoperative vertigo is thought to be direct damage to the peripheral vestibular system during electrolytic placement. There are not many studies in the literature evaluating the vestibular system in patients with cochlear implants. Our aim in this study is to obtain more detailed information on vestibular findings in patients with cochlear implantation. When the cVEMP relationship between the patient and control groups was examined, it was found that there was a significant decrease in operated ear N1 latency and amplitudes values compared to the contralateral ear (p 0.05).