Mukogingival cerrahi öncesi farklı bilgilendirme tekniklerinin anksiyete üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 976641
  2. Yazar: MUSTAFA DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSAN LEKTEMÜR ALPAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Periodontal hastalıklar, anksiyete değerlendirme ölçeği, dental anksiyete, Periodontal diseases, Anxiety Scale, Dental Anxiety
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Mukogingival cerrahide işlem öncesi yalnızca sözel olarak bilgilendirme, görsel fotoğraflarla desteklenerek bilgilendirme ve videolar ile desteklenerek sözel olarak bilgilendirme tekniklerinden hangisinin hasta anksiyetesi açısından daha konforlu olduğunu göstermektir. Yöntem: Çalışmamız 3 gruptan oluşan prospektif bir çalışma olarak planlanmıştır. Çalışma popülasyonu mukogingival cerrahi tedavisi görecek (1. Grup cerrahi öncesi sadece sözel olarak bilgilendirilenilen, 2. Grup cerrahi öncesi görsel fotoğraflarla desteklenerek sözel olarak bilgilendirilenilen ve 3. Grup cerrahi öncesi ayrıntılı videolarla desteklenerek sözel olarak bilgilendirilen hastalardan oluşmaktadırilen) olan 90 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm gruplardaki bu hastalara cerrahi işlem öncesi MDAS, STAI-S ve STAI-T anketleri uygulanmıştır. Cerrahi sonrası ise tekrardan MDAS, STAI-S ve STAI-T testleri uygulanmıştır. Bunlara ek olarak cerrahi sonrası ilk 7 gün ve 14. gün doldurmalarını istediğimiz görsel VAS vizüel analog skala da uygulanmıştır. Bu parametrelerin analizi ile 3 farklı bilgilendirme tekniğinin hastaların anksiyetesi üzerine etkisi değerlendiril Gruplar arasındaki anksiyete farkı Kruskal Wallis, değişkenler arasındaki bağlantı Spearman korelasyon analizi ile incelenmiştir. İstatistiksel olarak p < 0,05 değeri anlamlı kabul edilmiştir.ecektir Bulgular: Yaş ve tedavi öncesi MDAS değişkenleri arasında negatif yönlü, zayıf ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon bulunmuştur (r=-0,2615; p=0,013). Sözlü olarak bilgilendirilen grupta tedavi öncesi ve sonrası MDAS değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş gözlemlenmiştir (p<0,05). Gruplar arasında tedavi öncesi ve tedavi sonrası STAI-S fark dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p=0,603). Sonuç: Sözlü olarak bilgilendilen hastaların MDAS ile ölçülen dental anksiyete düzeyleri diğer iki gruba göre anlamlı şekilde az bulunmuştur.Tedavi öncesi ve sonrası STAI skorları sözlü grupta anlamlı miktarda azalmıştır.Sözlü bilgilendirme tekniği diğer gruplara göre anksiyete üzerinde daha olumlu etki yaratmıştır.Vas skorları açısında gruplararasıbir fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: In mucogingival surgery, which is routinely performed in the clinical practice, the aim of the study is to show which of the techniques that is more comfortable in terms of patient anxiety: verbal information only before the procedure, information supported by visual photographs, and verbal information supported by videos. Method: Our study was planned as a prospective study consisting of 3 groups. The study population included 90 patients who would receive mucogingival surgical treatment. Group 1 (n=30), who was informed only verbally before surgery, Group 2 (n=30), who was informed verbally supported by visual photographs before surgery, and Group 3 (n=30), who was informed verbally supported by detailed videos before surgery. MDAS, STAI-S and STAI-T questionnaire tests were applied to these patients in all groups before the surgical procedure. After surgery, MDAS, STAI-S and STAI T tests were performed again. In addition, the visual analogue scale questionnaire (VAS), which we asked patients to fill out in the first 7 and 14th days after surgery, was also administered. By analyzing these parameters, the effect of 3 different information techniques on patients' anxiety will be evaluated. The difference in anxiety between the groups was examined using Kruskal Wallis analysis, and the connection between the variables was examined using Spearman correlation analysis. A value of p < 0.05 was considered statistically significant. Results: There is a negative, weak and significantly significant distribution change between age and pre-treatment MDAS variables (r=-0.2615; p=0.013). A significant decrease was observed between MDAS values before and after the verbally informed group treatment (p<0.05). There is no significant difference between the group categories in terms of pre-treatment and post-treatment STAI-S different appearance (p=0.603). Conclusion: The MDAS-related dental anxiety points of the patients who were given verbal information were significantly less these of the other two groups. The verbal group in STAI scores before and after treatment decreased significantly. Verbal information had a more positive effect on anxiety than the other groups.