Hemşirelerin çalışma ortamlarının hasta ve hemşire güvenliği açısından değerlendirilmesi
The evaluation of nurse's working environment in terms of patients and nurse's safety
- Tez No: 452603
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADALET KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Çalışma ortamı, Hasta güvenliği, Hemşire güvenliği
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin çalışma ortamlarının hasta ve hemşire güvenliği açısından değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın evrenini, İzmir Kamu Hastaneler Kurumu Güney Genel Sekreterliği Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 393 hemşire oluşturdu.Araştırmanın verileri, sosyo-demografik özellikler, hasta ve hemşire güvenliğine yönelik hazırlanan“Bilgi formu”ve“Çalışma Ortamı Ölçeği”kullanılarak toplandı.Verilerin analizinde, sıklık, yüzde ve ortalama kullanıldı. Bağımsız değişkenler ile ölçek alt boyut ortalamaları için tek yönlü varyans analizi yapıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 35,76±7,1, %50,4'ünün 30-39 yaş grubunda olduğu, %57,8'inin lisans mezunu ve %79,1'inin servis hemşiresi olarak çalıştığı belirlendi. Hasta güvenliğini tehdit eden en önemli olayın %66,2 ile“ Hasta düşmeleri”, ilaç hatalarının en önemli nedeni %59,8 ile“Uzun çalışma saatleri”, şiddete maruz kalmanın en önemli nedeni %81,7 ile“Güvenlik tedbirlerinin ve yasal yaptırımların yeterli olmaması”olduğu, hemşirelerin %22,9'unun iş ile ilgili olarak sırt incinmesi ya da yaralanmasına maruz kaldığı ve bunların %8,9'unun raporlandırıldığı saptandı. Çalışma Ortamı Ölçeği puan ortalaması 3,51±1,0(Min:2,94, Max:3,97) idi. 30-39 yaş grubunda olan hemşirelerin“iş doyumu”alt boyut puan ortalamalarının ve cerrahi birimlerde çalışanların ise“mesleki ilişkiler”alt boyut puan ortalamalarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulundu (p‹0, 05). Sonuçlar: Hemşirelerin çalışma ortamlarını olumlu değerlendirdikleri, hasta ve hemşire güvenliğini tehdit eden durumları düşük oranda raporladıkları belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate nurses' working environment in tems of patients and nurses safety. Methods: This study was administered with 393 volunteered nurses who work at İzmir General Secretary of South State Hospitals Organization Bozyaka Training and Research Hospital. The data of this study was collected through“The Information Form”which prepared related to patient and nurse safety and socio-demographic information and“Working Environment Scale”. For analyze of the study was applied frequency, percent, and cross-section. For analyzes of independent variables and the scale sub-dimensions averages was used one way anova. Findings: Age mean of the nurses attending this study 35,76 ±7,1 were in 30-39 age group 50,4% of them, bachelor's degree 57,8% of them and work as clinical nurses 79,1% of them.