sekonder kalça displazilerin tedavisinde Salter ve Pemberton osteotomisinin karşılaştırılması
Comparision of Salter and Pemberton osteotomy of the treatment sekonder hip dysplasia
- Tez No: 452835
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Salter, Pemberton, osteotomi, sekonder displazi, kalça çıkığı, Salter, Pemberton, osteotomy, secondary dysplasia, hip dislocation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Salter ve Pemberton osteotomileri aynı amaç için kullanılan farklıosteotomilerdir. Bu çalışmada, kapalı veya açık redüksiyonla tedavi edilen, takiplerindesekonder displazi gelişen ve sekonder asetabuler girişim yapılan hastalarda Salter vePemberton osteotomilerinin avantaj ve dezavantajları araştırıldı.Materyal ve Metod: Sekonder displazi tanısı konan 38 hasta(47 kalça)değerlendirildi. Shenton menard hattı kırıklığı, asetabuler kaşın dik olması, postoperatifAİ(asetabuler indeks)in 350 nin üstünde olması kriterlerinden en aza biri olan displazikabul edildi. Pemberton oteotomisi 34 kalçaya (grup I), Salter osteotomisi 13 kalçaya(grup II) uygulandı. Her iki gruptaki hastalar; preoperatif ve son kontrol Aİ, son kontrolCE açısı, operasyon süresi, skopi sayısı bakımından karşılaştırıldı. Klinik ve radyografikdeğerlendirme Trevor ve ark. modifiye skorlama sistemine göre yapıldı.Bulgular: Ortalama yaş Grup I'de 48.6 ay (dağılım 25-70 ay), Grup II'de 40.3 ay(dağılım 21-63 ay) idi. Grup I'de Aİ preoperatif ve son kontrol ortalaması 36.70(±2.3) ve20.60(±4.0) idi. Grup II'de ise Aİ preoperatif ve son kontrol ortalaması 38.90(±4.1) ve18.30(±3.6) idi. Son kontrol Aİ karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı farklılıksaptanmadı (p>0.05). Grup I ve II'de son CE açısı 21.50(±5.8) ve 240(±7.6) idi ve farkanlamsızdı (p>0.05). Operasyon süresi grup I de 35(±3.4) dk, grup II'de 65(±4.0) dk(P0.05).Sonuç: Salter ve Pemberton osteotomisi sekonder displazilerde aynı miktardadüzelme sağlamakta. Operasyon süresinin kısalığı ve implant çıkartma gerektirmemesiPemberton osteotomisinin, az skopi gerektirmesi de Salter ostetomisinin avantajıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Salter and Pemberton osteotomies are different osteotomies but they areused for the same purpose. In this study advantages and disadvantages of Salter andPemberton osteotomies of patients who treated by open and closed reduction, showed upsecondary dysplasia during the follow up and underwent secondary acetabularintervention.Materials and Methods: 38 patients(47 hips) who diagnosed of secondarydysplasia were evaluated. The dysplasia was accepted according to the existence of atleast one of the criterias of Shenton menard line fracture, uprightness of acetabular browand evidence of postoperative AI ( acetabular index ) over 350. Pemberton osteotomy wasperformed to 34 hips (group I ) and Salter osteotomy was performed to 13 hips ( groupII). Patients of both groups were compared according to preoperative and final controlAI, final control CE angle, duration of operations and number of scopies. Clinic andradiographic evalutation were done according to Trevor et al modified scoring system.Results: The avarage age in group I was 48.6 months (range 25-70 months) and40.3 months (range 21-63 months) in group II. AI preoperative and final control avaragein group I was 36.70(±2.3) and 20.60(±4.0) and in group II it was 38.90(±4.1) and18.30(±3.6) . Comparison of final control AIs showed no remarkable differences(p>0.05). CE angles in group I and group II were 21.50(±5.8) and 240(±7.6) respectivelyand there was no remarkable difference (p>0.05). Duration of operation in group I was35(±3.4) min and was 65(±4.0) min in group II (P0.05).Conclusion: Salter and Pemberton osteotomies showes the recovery evenly insecondary dysplasias. Advantages of Pemberton osteotomy are shorter duration ofoperation and no need for implant removal. Need of low number of scopies is theadvantage of salter osteotomy.