İlaç allerjilerinin değerlendirilmesi: 5 yıllık verilerimiz
Evaluation of drug allergies: Over five years experience
  1. Tez No: 452855
  2. Yazar: GÖKÇEN DİLŞA TUĞCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE UYSAL SOYER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: anafilaksi, ilaç allerjisi, ilaç deri testi, ilaç provokasyonu, şüpheli ilaç reaksiyonu, anaphylaxis, drug allergy, drug skin tests, drug provocation tests, suspected drug reaxion
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İlaç kullanımının yaygınlaşması ile istenmeyen ilaçreaksiyonlarının sıklığı da artmıştır. İlaç allerjileri istenmeyen ilaç reaksiyonlarınınbir kısmını oluşturmaktadır.İlaç allerjisi ön tanısıyla başvuran hastalardan ayrıntılıöykü alınarak ileri tetkiklerin ve ilaç allerji testlerinin yapılması önem kazanmıştır.Çalışmamızda bölümümüze ilaç allerjisi ön tanısıyla başvuran hastalarda ilaç allerji prevalansının saptanması ve çocukluk çağında ilaç allerjisi için risk faktörlerininbelirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya bölümümüze 2005-2010 yılları arasındaşüpheli ilaç reaksiyonu nedeniyle başvuran ve ilaç allerjisi ön tanısı alan hastalardahil edilmiştir. Hastalarda ilaçlarla yapılan deri ve/veya provokasyon testlerininsonuçları değerlendirilmiş, demografik özellikleri not edilmiştir.Şüpheli ilaçreaksiyonuna ait özellikler ENDA (European Network for Drug Allergy) anketi ilesorgulanmıştır. Şüpheli ilaç reaksiyonu nedeniyle bölümümüze başvuran ve ilaçallerjisi ön tanısı alan 96 çocuk [7.5 (5.3-11.0), %51 erkek] çalışmaya alınmıştır.Toplam 140 şüpheli ilaç reaksiyonu tespit edimiştir. Onbir hasta deri testi, beş hastailaç provokasyon testi ile ilaç allerjisi tanısı almıştır. Bir hastaya şüpheli ilaçreaksiyonu sırasında anafilaktik şok ve kardiyak arrest geliştirmesi nedeniyle testyapılmadan ilaç allerjisi tanısı konmuştur. İlaç allerjisi tanısı alan hastalarda kronikhastalık daha sık saptanmıştır [%58.8 ve %26.5, (p= 0.018)]. İlaç allerjleri için riskfaktörleri lojistik regresyon ile analiz edildiğinde, şüpheli ilaç reaksiyonlarındaanafilaksi öyküsünün ilaç allerjisi için riski arttırdığı tespit edilmiştir [OR: 5.789,%95 GA: (1.880-17.554), p=0.002]. Şüpheli ilaç reaksiyonlarında reaksiyonsırasında dispne [OR: 5.589, %95GA (2.118-16.209), p=0.002] ve terleme [OR:11.156, %95GA (2.118-16.209), p=0.011] öyküsünün olması ilaç allerjisi tanısı içinrisk faktörü olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlar şüpheli ilaç reaksiyonlarında ilaçallerjisi ön tanısı konulduğunda; öyküye dayanılarak ilaç deri ve provokasyontestleriyle tanının doğrulanmasının gerekli olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Misuse of drugs in a manner increased adverse drug reactions. Drug allergies makeimportant part of adverse drug reactions. If a child who prediagnosed as drug allergy,must be evaluated carefully, detailed story must be taken and drug allergy tests mustbe done. In our study, we aimed to evaluate risc factors and prevalence drug allergyin children who are prediagnosed as `drug allergy?. We studied children whoattended to our departmbent because of adverse drug reactions and diagnosed as`drug allergy? between 2005 and 2010. We evaluated drug skin and/or provocationtests. We determined demographic features. Features associated with adverse drugreactions evaluate with ENDA questionnaire. Ninety six children who attended toour department because of adverse drug reactions and prediagnosed as `drug allergy?participated in our study. A total of 140 suspected drug reactions detected. Elevenchildren diagnosed with drug skin test, five children diagnosed with drugprovocation tests as `drug allergy?. One child diagnosed as `drug allergy? becauseanaphylaxis and cardiac arrest happened while suspected drug used. Children whoare diagnosed as drug allergy, had more choric diseases (p=0.018). When weevaluated risc factors for drug allergies with logistic regression, and druganaphylaxis story in suspected in drug reactions increase risc for drug allergy [OR:5.789, %95 CI: (1.880-17.554), p=0.002]. Dispnea [OR: 5.589, %95 CI (2.118-16.209), p=0.002] and sweating [OR: 11.156, %95 CI (2.118-16.209), p=0.011] storywhich occurred during suspected drug reactions, evaluated as risc factors for drugallergy diagnosing. Those results showed us that carefully taken story aboutsuspected drug reactions; which prediagnosed as `drug allergy? must be confirmedskin and provocation tests with drugs.