Çocuk yoğun bakım ünitesinde plazma değişimi uygulanan hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients performed therapeuti̇c plasma exchange in pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 452856
  2. Yazar: ESİN AYDIN AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENAN BAYRAKÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Terapotik plazma değişimi, plazmaferez, ÇYBÜ, Therapeutic plasma exchange, plasmapheresis, PICU
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Biz bu çalışmada, son 11 yıl içinde terapotik plazma değişmi (TPD) uyguladığımız çeşitli hastalıklar, gözlemlediğimiz yanıtlar, bulgular ve komplikasyonlar hakkındaki çocuk yoğun bakım ünitesi (ÇYBÜ) deneyimlerini ortaya koymayı planladık.Merkezimiz ÇYBÜ'de Ağustos 2001- Mayıs 2012 yılları arasında, 51 hastaya uygulanan toplam 248 TPD işlemi incelenmiştir. Diğer aferez işlemleri (lökoferez, eritroferez, trombositaferez vb.) dışlanmıştır. Hastalar genel olarak ve 1)MAHA (mikroanjiyopatik hemolitik anemiler; sepsis, DİK, TAMOF, HÜS, hepatit), 2)MAS+HLH (Makrofaj Aktivasyon Sendromu+Hemofagositik Lenfohistiositozis), 3)İntoksikasyonlar 4)Nörolojik hastalıklar olmak üzere tanılarına göre ayrıldıkları dört alt grupda incelenmiştir. Tüm hastaların TPD tedavisine girmeden önce ve TPD tedavisi bittikten sonra tam kan sayımı ve biyokimyasal değerleri kaydedilmiştir. MAHA ve MAS+HLH grubunda ayrıca koagülasyon faktörleri ve ferritin, LDH, trigliserid kaydedilmiştir. Tüm hastaların organ yetmezliği ve PELOD (pediatric logistic organ dysfunction) değerleri ile Glascow koma skorları kaydedilmiştir. Ayrıca her hastanın yaşı, boyu, vücut ağırlığı, replasman solusyonları ve plazma değişimi süresince gözlenen komplikasyonları, mekanik ventilasyon uygulanan hastaların ekstübe edilme süreleri kaydedilmiştir. Tüm bu kayıtların hastaların iyileşme ve sağ kalım süreçlerine etkileri analiz edilmiştir. TPD tedavisine erken başlanması sağ kalım açısından önemli bulunmuştur. Sonuç olarak TPD'nin MAHA hastalarında ve iyi seçilmiş intoksikasyon vakalarında sağ kalım üzerinde olumlu etkisi görülmüştür. 1. grupda trombosit sayısı artışının tedavi hedeflerinden biri olabileceği görülmüştür. AST 1. grup hastalarında prognozu belirleyen değişkenlerdendir. 1. grupda sağ kalım artışı PELOD değerlerinde ve LDH düzeyinde düşme ile ters orantılı iken Glascow koma skorundaki artışla doğru orantılı bulunmuştur. HLH hastalarında TPD'nin sonlandırılması için fibrinojenin yükselmesinin beklenmesi uygun bir kriter değildir ancak bu grupda trigliserid düzeyinde düşme prognostik olarak anlamlıdır. Çalışmamızda işlemlerin %14,9'unda minör yan etkiler gözlenmiştir. MAHA ve seçilmiş intoksikasyon hastalarında sağvkalımı artıran TPD, doğru metodlarla uygulandığında çocuklarda yan etkisi düşük olan, endikasyonları gittikçe genişleyen bir tedavi seçeneğidir.
Özet (Çeviri)
In this work, we will share our experiences as indications, responses and complications observed on several serious diseases perfomed therapeutic plasma Exchange (TPE) in the past 11 years in our centre. In our centre pediatric intensive care unit (PICU), between August 2001-May 2012, 51 patients and 248 TPE procedures are performed. Other apheresis procedures (leukocytapheresis, erythrocytapheresis, thrombocytapheresis) are sidelined. Patients are assessed as generally group and in four subgroups which are according to their diagnosis,1. group: MAHA (microangiopathic hemolytic anemia; sepsis, DIC, TAMOF, HUS, hepatitis) 2. group: MAS+HLH (Macrophage activation syndrome+Hemophagocytic Lemphohistiocytosis) 3. group: Intoxications 4. group: Neurological Diseases. Basal and final hematological and biochemical values of all patients are documented. Also, coagulation factors and ferritin, LDH, triglycerides are documented in MAHA and MAS+HLH group. Organ failure and pediatric logistic organ dysfunction (PELOD) values and Glascow coma scores of all patients are documented. Also, every patient?s age, length, weight, blood group, replacement solutions and complications which are observed during TPE, intubation and extubation dates of patients whom put in practice mechanical ventilation are documented. We analyse recovery and survive process of patients with all of this documentation. Early initiation of treatment TPE is important in terms of survival. As a result TPE achieved positive affect on survival of MAHA patients and well-selected cases of intoxications. To heighten the number of the platelets can be one of the aims of treatment at first group. AST is one of the variables determining prognosis at first group patients. At first group, prolongation of survival is inversely proportional to a decrease in the PELOD values and level of LDH in addition to directly proportional to an increase in Glascow coma scores. In HLH patients, waiting the rise of fibrinogen to terminate TPE is not an appropriate criteria but decrease in triglyceride levels are significant prognostic criteria in this group. In our work, minor adverse effects were observed in 14,9 percent of the procedures. TPE which enhances survival on MAHA and selected patients with intoxication, is aviitreatment option has ever expanding indications and has low adverse effects, when it is performed with true methods.