Serum amiloid-a akut apandisit tanısında etkin bir belirteç mi?
An effective marker in the diagnosis of acute appendicitis, serum amyloid-a?
- Tez No: 452914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN EKİNGEN YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Karın ağrısı, akut apandisit, SAA, CRP
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Akut apandisit çocuk yaş grubunda akut karın ağrısının en sık sebeplerinden biridir.Akut apandisitin tanısı için bazı laboratuar çalışmaları yapılmaktadır. Apandisit tanısında kullanılan lökositoz ve CRP yüksekliği tanıyı desteklemekte yetersiz kalabilmektedir. Çalışmamızda akut karın tablosu ile başvuran hastalarda serum amiloid-A (SAA) seviyesinin, akut apandisit tanısı ve cerrahi endikasyonunu belirlemede güvenilirliği araştırıldı.Çalışmaya, Ocak 2010 - Ocak 2011 arasında, acile karın ağrısı ile başvuran, 0?17 yaş arası, 27 kız, 42 erkek toplam 69 hasta katıldı. Yirmiüçer hastalık üç grup oluşturuldu.Grup-I: Akut apandisit ön tanısı ile operasyona alınan hastalarGrup-II: Akut karın ön tanısı ile yatırılan ancak cerrahi akut karın düşünülmediği için ilk planda opere edilmeyen hastalarGrup-K: Karın ağrısı dışı nedenlerle acil servise başvuran, sadece amiloid seviyesi bakılan hastalarHastalardan ilk başvuruda; SAA, ESR, CRP ve BK düzeyi bakıldı. Tetkikler grup-I'de ameliyat sonrası 6. ve 24. saatte, grup-II' de yatış sonrası 12. ve 24. saatte tekrarlandı. Sonuçlar Mann?Whitney U ve T-Test ile karşılaştırıldı. Ortalama ± standart sapma olarak ifade edildi. P < 0,05 anlamlı kabul edildi.Grup-I'de geliş serum CRP ve BK düzeyi yüksekti, ancak SAA yüksekliği grup-II ve III'e göre daha belirgindi. Gelişte operasyon düşünülmeyen ancak yatırılarak takip edilen 5 hastada SAA düzeyleri 2.ve 3. değerlerinde belirgin artış gösterirken CRP ve BK aynı düzeyde yükselmedi. Bu hastalar, klinik düzelme olmaması üzerine opere edildi. Bu sonuçlarla SAA'nın cerrahi gerektiren akut karın tanısında, CRP ve BK' ye göre daha iyi bir parametre olarak kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Acute appendicitis in pediatric age, is one of common cause of acute abdominal pain. Leucocytosis (WBC) and CRP elevation is used to support the diagnosis of appendicitis. In our study, patients presenting with acute abdominal table of serum amyloid A (SAA) levels and surgical indication in determining the reliability of the diagnosis of acute appendicitis were evaluated.The study, January 2010 - January 2011, admitted to the emergency room with abdominal pain, between 0-17 years, 27 girls, 42 boys participated in a total of 69 patients. The patients were divided into three groups:Group-I: Appendicitis was diagnosed, surgery patients who receivedGroup-II: Patients who have a presumed diagnosis of acute appendicitis and were admitted to our clinic but didn?t had a surgical intervention because of the lack of certain diagnosis.Group-K: Patients who admitted to hospital without acute abdominal painAt the first admission blood serum SAA, ESR, CRP and WBC levels of all patients were measured. Also, in group-I all the measurements were repeated at 6. and 24. hour after surgery, In group-II, after admission to hospital 12. and 24. hour.All of results were compared using Mann-Whitney U-Test and T-test.