Neoadjuvan kemoradyoterapinin rektum tümörlerinde etkinliğini gösteren prognostik faktörler
Prognostic faktors indicating effectiveness of neoadjuvant chemoradiotherapy for rectal tumors
- Tez No: 452931
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ ÖZBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, Neoadjuvan kemoradyoterapi, Prognostik faktörler, Siklin D1, Ki 67, p53, Rectum cancer, Neoadjuvant chemoradiotherapy, Prognostic factors, Cyclin D1, Ki 67, p53
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Kolorektal kanserler gastrointestinal sistemin en sık kanserleridir. Günümüzde rektumkanserinde Evre II ve III hastalarda neoadjuvan kemoradyoterapi (KRT) ile tümörboyutlarının belirgin şekilde azaltılabildiği, sfinkter koruyucu cerrahi oranınınarttırılabildiği ve daha az lokal tümör nüksü sorunu yaşandığı gösterilmiştir. Ancak butedaviden her hastanın aynı ölçüde fayda göremediğinin saptanması üzerine neoadjuvanKRT alan rektum kanseri olgularında tedavinin etkinliğini gösterir ön belirteçlerinsaptanması önem kazanmıştır. Dolayısıyla hastaların tedaviden faydalanımını saptamayayarayan belirteçlerin ortaya konulmasında yarar vardır. Zira bir hastada bu tür belirteçlerleyetersiz yanıt alınacağı tahmin edilebilirse neoadjuvan tedaviden vazgeçilerek hem KRT'nin yan etkileri hem de cerrahi öncesi zaman kaybı önlenmiş olur.Bu çalışmada 01/01/2007- 01/05/2011 tarihleri arasında 18 yaş üstü lokal ilerirektum kanseri nedeniyle neoadjuvan KRT almış ve Kocaeli Üniversitesi Tıp FakültesiHastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde ameliyat edilmiş olgular retrospektif olarak tarandı.Olguların klinik, radyolojik ve patolojik verileri değerlendirildi. Preoperatif KRT olarakdevamlı infüzyon 5-FU ile fraksiyon başına 1,8 Gy olmak üzere toplam 50,4 Gyradyoterapi uygulanan olgular çalışmaya alındı. Olgulara ait preoperatif endoskopik biopsive postoperatif rezeksiyon materyaline ait preparatlar Ki 67, siklin D1 ve p53 ileboyanarak immünhistokimyasal değerlendirme yapıldı.Çalışmaya 23 (%34,8) kadın, 43 (%65,2) erkek olmak üzere toplam 66 hastakatılmış olup ortalama yaş 60,8' dir. Olguların ameliyat öncesi CEA düzeyi ortalama 7,1ng/ml'dir. Tümörün anal werge' den uzaklığı ortalama 5,95 cm, tümörün tuttuğu segmentuzunluğu ortalama 4,93 cm' dir. Neoadjuvan KRT sonrası tam regresyon oranı %16,7'dir.Elde edilen veriler rektum kanseri olgularında neoadjuvan KRT' nin gerekliliğini vefaydasını doğrulamaktadır. Ancak gerek olgu sayısının azlığı gerekse retrospektif olarakdeğerlendirilen verilerdeki eksiklikler nedeniyle neoadjuvan KRT'nin hangi özellikleresahip hastalarda daha etkin olduğunu gösterir istatistiksel olarak anlamlı prognostik faktörsaptanamamıştır. Preoperatif yapılan immünhistokimyasal boyamalarda siklin D1istatistiksel olarak anlamlılığa en yakın değerdir. Prognostik faktör saptanması için dahageniş kapsamlı, olgu sayısı yüksek çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Colorectal carcinomas are the most commonly seen malign tumors of the gastrointestinalsystem. Neoadjuvant chemoradiotherapy (CRT) for stage II and III rectal carcinomasreduces the tumor size effectively, increases the chance of sphincter preserving surgery anddecreases the local tumor recurrences. But, not all patients get same amount of beneficialeffect after CRT. Therefore investing indicators to presume the tumor response to CRT arebecoming an important issue. Also these indicators may reduce the unnecessarypreoperative time loss by giving up CRT if thougt not be effective.In this study, we searched retrospectively 66 patients above 18 years of age whohad CRT for locally advanced rectal carcinomas and operated in the general surgerydepartment at the Kocaeli University Hospital between 01/01/2007 - 1/05/2011. Clinical,radiological and pathological analysis of the patients were included. Paints withpreoperative CRT with 50,4 Gy in 28 fractions (1.8 Gy in each fraction) with concurrent 5-fluorouracil 2 were included. Preoperative endoscopic biopsies and postoperative resectionmaterials were considered immunohistochemically for Ki 67, cyclin D1 and p53.Patients included were 23 (% 34.8) women and 43 (% 65,2) men with the averageage of 60,8. Preoperative mean serum CEA levels were 7.1 ng/ml. Mean distance oftumoral mass from anal werge was 5,95 cm. Mean length of rectal involment was 4,93 cm.Mean ratio of total regression after neoadjuvant CRT was observed as % 16,7.Our results strengthen the need and advantage of neoadjuvant CRT in rectalcarcinoma patients. Nevertheless, association between effectivity of neoadjuvant CRT andstudied prognostic factors was statistically insignificant due to the fact of insufficientnumber of population and deficiencies in obtained information in retrospective study.Preoperative immunuhistochemical evaluation for cyclin D1 was found close to statisticallsignifancy. More research is needed to determine the possible impacts of specificprognostic factors on the efficiency of neoadjuvant CRT.