Sfinkter koruyucu rektum cerrahisi sonrası low anterior rezeksiyon sendromu gelişimine etki eden faktörlerin araştırılması
Factors affecting the development of low anterior resection syndrome after sphincter preserving surgery forrectal cancer
- Tez No: 674540
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET METİN BELVİRANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, Low Anterior Rezeksiyon(LAR), Low Anterior Rezeksiyon Sendromu(LARS), Anal inkontinans, Rectum cancer, Low anterior resection(LAR), Low anterior resection syndrome(LARS), anal incontinence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Rektum malignitesi sebebi ile sfinkter koruyucu cerrahi yapılan olgularda operasyon sonrası gelişen low anterior rezeksiyon sendromunu(LARS) tespit etmek, vakalarımızdaki oranını belirlemek ve etki eden faktörleri ortaya koymaktır. Materyal ve Metod: Ocak 2014-Ocak 2020 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği'nde rektum kanseri sebebi ile sfinkter koruyucu cerrahi uygulanan olgular incelendi. Çalışmamıza ameliyatın üzerinden en az 12 ay geçmiş ve ileostomisi kapatılmış, nüks veya metastatik hastalığı olmayan, kemoterapi ve radyoterapisi tamamlanmış, daha önceden proktolojik bir rahatsızlığı olmayan hastalar dahil edildi. Bu süre içerisinde kriterlere uygun 103 olgu mevcuttu. Low anterior rezeksiyon sendromu gelişimine etki edebileceği düşünülen değişkenler belirlenerek bir model oluşturuldu ve anket düzenlendi. 2013 yılında Emmertsen ve Laurberg tarafından geliştirilen LARS skoru ve anal manometri kullanılarak LARS semptomu olan olgular tespit edildi ve gelişimine etki eden faktörler incelendi. Bulgular: Çalışmamızda hastaların %51,5'inde LARS semptomlarının olduğu görüldü. Major LARS oranı %35, minör LARS oranı %16,5 ve ortalama LARS skoru 21,5'di. Neoadjuvan kemoradyoterapinin, tümörün anal vergeye olan mesafesinin, mezorektal eksizyon şeklinin, ileostomi açılmasının, rektum cerrahisinden sonra geçen sürenin, tümör boyutunun, çıkarılan lenf nodu sayısının, ileostomi kapatılma süresinin ve anastomoz mesafesinin LARS gelişimi üzerine etkisinin olduğu görüldü. Sonuç: Neoadjuvan kemoradyoterapi uygulamasının, tümörün anal vergeye yakın olmasının, total mezorektal eksizyon(TME) yapılmasının, ileostomi açılmasının, rektum cerrahisinden sonra geçen sürenin az olmasının, küçük boyutlu tümörlerin, çıkarılan lenf nodu sayısının az olmasının, ileostominin geç kapatılmasının ve anastomoz mesafesinin anal vergeye yakın olmasının LARS oranını arttırdığı görülmüştür. Literatürde konu ile ilgili tam bir görüş birliği sağlanamamıştır. Daha geniş kapsamlı, çok merkezli ve prospektif çalışmalar yapılarak literatüre kazandırılmalıdır. Hastaların sosyal hayatını ve genel yaşam kalitesini azaltan bu durumun daha iyi aydınlatılması ile LARS oranı azaltılabilir veya tedavisine ışık tutulabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the low anterior resection syndrome that develops after surgery in patients who underwent sphincter-preserving surgery due to rectal malignancy to determine the rate in our cases and to reveal the factors affecting them. Material and Method: Cases who underwent sphincter-preserving surgery due to rectal cancer in Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty General Surgery Clinic between January 2014 and January 2020 were examined. Our study included patients who had had ileostomy at least 12 months past surgery and whose ileostomy was closed, those who had no ileostomy, recurrence or metastatic disease, those whose chemotherapy and radiotherapy were completed and those who had no previous proctologic disease. During this period there were 103 cases meeting the criteria. A model was created by determining the variables thought to affect the development of low anterior resection syndrome (LARS) and a question naire was prepared. Using the LARS score and anal manometry developed by Emmertsen and Laurberg in 2013, patients with LARS symptoms were identified and factors affecting their development were examined. Results: In our study, it was observed that 51.5% of the patients had LARS symptoms. The rate of major LARS was 35% and the rate of minor LARS was 16.5%. The average LARS score was 21.5. When the analyzes were examined, it was seen that neoadjuvant chemoradiotherapy, the distance of the tumor to the anal werge, mesorectal excision type, ileostomy opening, time after rectum surgery, tumor size, number of lymph nodes removed, open time for patients with ileostomy and anastomotic distance in patients with ileostomy were found to have an effect on the development of LARS. Conclusion: It was observed that neoadjuvant chemoradiotherapy, the tumor being close to the anal werge, total mesorectal excision, opening of an ileostomy, less time after rectal surgery, small size tumors, removal of a small number of lymph nodes, prolongation of ileostomy open time and the anastomotic distance being close to the anal verge increased the rate of LARS. There is no consensus on the subject in the literature. More comprehensive, multi-center and prospective studies should be added to the literature. With a better understanding of this situation, which reduces the social life and general quality of life of the patients, the rate of LARS can be reduced and its treatment can be shed light.