Otomotiv sanayisinde çalışan işçilerde meslek dermatozları
Occupational dermatoses in automotive industry workers
- Tez No: 452946
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT AKDENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Halk Sağlığı, Dermatology, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Occupational dermatoses, automotive industry
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada Diyarbakır bölgesinde otomotiv tamir sanayisinde çalışan işçilerdeki meslek dermatozları araştırıldı.Eylül-Aralık 2011 tarihleri arasında 405 çalışan işyerinde değerlendirildi. Çalışmaya tamir işinde aktif çalışan ve tamir işinde en az 6 ay çalışan işçiler alındı. Çalışanların hepsi erkekti ve yaşları 13-68 arasında değişmekteydi. Çalışanların yaşı, deri tipi, alt meslek grubu (örneğin motor tamiricisi, kaportacı) çalıştığı süre, usta veya çırak olmaları, koruyucu eldiven ve elbise kullanıp kullanmadığı, kullanıyorsa türü, anamnez verileri, deri bulguları ve dermatolojik hastalıklar prospektif olarak incelendi.Veriler SPSS 16,0 programında değerendirildi ve Chi-Square istatistik metodu ile analiz edildi.Çalışmaya alınan 405 işçinin 144'ünde (% 35,6) herhangi bir dermatoz saptanmamış, 261'inde (% 64,4) ise bir ya da daha fazla dermatoz olduğu görülmüştür. Çalışmamızda çalışma ortamıyla ilişkili olarak 405 kişiden 112 tanesinde (% 27,7) kallus, hiperkeratoz ve klavus, 68 tanesinde (% 16,8) tırnak değişiklikleri, 49 tanesinde (% 12,1) yüzeyel mikozlar, 24 tanesinde (% 5,9) kontakt dermatit ve 23 tanesinde (% 5,7) follikülit saptanmıştır. Ellidört kişide (%13,3) akne vulgaris saptanmış; ancak mesleksel akne saptanmamıştır.Tırnak bulguları ve akne vulgaris oto elektrikçilerde, kaportacılarda ve motor tamircilerinde daha sıktı ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi (sırasyla p değeri: 0,250, 0,060). Kontakt dermatit vakalarının % 83,3'ü İKD idi ve İKD vakalarının % 90'ı kronik kümülatif İKD idi. İrritan kontakta dermatit atopi öyküsü olanlarda ve uzun süredir çalışanlarda sıktı.Çalışmamızda diğer çalışmalardan farklı olarak en sık hiperkeratotik lezyonlar (% 27,7) ve tırnak değişiklikleri (% 16,8) gibi travmatik lezyonlar saptanmıştır. Tırnak bulgularının % 69,1'i lokal lökonişi idi. Önceki çalışmalarda tırnak değişiklikleri otomotiv sanayisinde çalışanlarda bildirilmemiştir. Bu konuda ve değişik mesleklerde çalışmaların artmasıyla yeni meslek dermatozları ve ilişki faktörler daha iyi tanımlanacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, occupational dermatoses were investigated in workers working in Diyarbakır automotive repair industry.Workers (n: 405) were assessed in their workplace. In our study, those workers who were working the actively in the job of repairing more than 6 months were included. All our cases were males. Their ages varied between 13-68 years. Age, skin type, the sub-occupational groups (such as motor repair workers, body shop), time of working, their masters, or apprentice, use of protective gloves and clothing, type of gloves and clothing, history data, the skin manifestations and dermatological diseases of the cases were evaluated prospectively.The data were evaluated with SPSS 16.0 and analyzed with Chi Square statistical method.In our study, any dermatoses were not determined in 35.6% (144/405) of the cases, and there were one or more type of dermatoses in 64.4% (261/405) of the cases; 27.7% of the cases (112/405) had callus, hyperkeratosis and klavus, 16.8% of the cases (68/405) had nail changes, 12.1% of the cases (49/405) superficial mycoses, 5.9% of the cases (24/405) had contact dermatitis and 5.7% of the cases (23/405) had folliculitis associated with the working environment.Nail findings were more frequent in automotive electricians, car body shop and motor repairers, but it was not statistically significant (p = 0.250).In our study, 83.3% of the cases with contact dermatitis had irritant contact dermatitis, and 90 % of the cases with irritant contact dermatitis were chronic cumulative dermatitis. Irritant dermatitis were more frequent in those who had a history of atopy and who were working long time.In our study, unlike other studies, we found most commonly hyperkeratotic lesions (27.7%) and traumatic lesions such as nail changes (16.8%). Of nail findings, 69.1% were local leukonychia. In previous studies, nail changes have not been reported in workers of the automotive industry. New occupational dermatoses and related factors would be understood better through extensive studies on this issue and different professions.