Kronik Hepatit B tanısı ile izlenen çocuk hastaların tedavi yanıtı ve uzun süreli izlemi
Treatment response and long-term follow-up of children with chronic hepatitis B.
- Tez No: 452964
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: kronik hepatit B, tedavi, çocuk, chronic hepatitis B, treatment, children
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı'nda Ocak 1993 ile Haziran 2012 tarihleri arasında izlenen, hepatit B yüzey antijeni (HBsAg) 6 aydan uzun süre pozitif olan ve hepatit B virüs deoksiribonükleik asit (HBV DNA) >105 kopya/mL olarak saptanan toplam 165 hastanın klinik ve laboratuvar bulguları retrospektif olarak incelenmiştir. Yaşları ortalama 8,5±3,8 yaş, (dağılım:1-16, ortanca 9 yaş) olan 106 (%64) erkek, 59 (%36) kız hasta, ortalama 7,2±3,6 yıl, (dağılım: 1-19, ortanca 7 yıl) süre ile izlendi. Hastaların %64'ünde hastalığın vertikal yolla anneden perinatal dönemde bulaştığı saptandı. Başvuru anında alanin aminotransferaz (ALT) değeri normalin üzerinde olan 82 hasta ile immünsupresif tedavi almakta olan 3 hastaya olmak üzere toplam 85 hastaya tedavi verildi. Tedavi alan ve almayan hastaların son kontroldeki ALT, aspartat aminotransferaz (AST) ve HBV DNA değerlerinde, başvuru değerlerine göre düşme saptandı. Tedavi almayanların %23'ünde spontan hepatit B virüs“e”antijeni (HBeAg) serokonversiyonu geliştiği görüldü. Tedavi alan hastalar ise aldıkları tedavi tipine göre; 1. Yalnız interferon (IFN) alanlar, 2. Önce lamuvidin (LMV), sonra IFN+LMV kombine sonra yalnız LMV alanlar, 3. Önce IFN+LMV kombine sonra LMV alanlar, 4. Yalnız LMV alanlar olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Tedavi tipleri içinde en yüksek serokonversiyon oranları 2 numaralı tedavide (%70) saptanırken onu 1 numaralı tedavi (%53) izledi. En düşük serokonversiyon oranı ise 4 numaralı tedavide (%40) görüldü. Kronik hepatit B ülkemizde sık görülen önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle çocuklarda tedavi verilecek hastaların belirlenmesi, en etkin tedavi yöntemi ve süresinin tespit edilmesi, bu hastalarda ileride gelişmesi beklenen siroz ve hepatosellüler karsinom (HCC) gibi komplikasyonların riskini azaltılması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Between January 1993 and June 2012, 165 children with chronic hepatitis B whose hepatitis B surface antigen (HBsAg) levels are positive more than 6 months with hepatitis B virus deoxyribonucleic asid (HBV DNA) levels over 105 copy/ml were retrospectively studied by their clinical and laboratory findings in the ,Hacettepe University School of Medicine İhsan Doğramacı Children's Hospital Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Departrment. 106 (64%) boys and 59 (36%) girls with a mean age of 8,5±3,8 years, (distrubition:1-16, median:9 years) followed up for 7,2±3,6 years (distribution:1-19, median 7 years). 64% of the patients had the disease transmitted vertically from the mother during the perinatal period. 82 patients with initially high alanine aminotransferase (ALT) levels and 3 patients receiving immunsupperesant treatment with a total of 85 patients enrolled in the treatment protocol. All patients with or without treatment had a lower ALT, AST and HBV DNA level at their last follow up. Spontaneous hepatitis B ?e antigenHBeAg seroconversion rate was 23% without treatment. Patients are divided into four groups according to the treatment they receive; 1.Only interferon (IFN), 2. First lamuvidin (LMV) then IFN+LMV combined and than LMV, 3.First IFN+LMV combined then LMV and 4.Only LMV. Among these treatment groups highest seroconversion rate was in group 2 (70%) followed by group 1 (53%). Lowest seroconversion rate was in group 4 (40%). Patients with higher ALT levels were better treatment responders (p=0.003). Chronic hepatitis B is a frequent and important health problem in our country.Especially in children, identification of the patients who will be treated, and to determine the most effective treatment method and duration is formost important to reduce the risk of the development of future complications like cirrhosis and hepatocellular carcinoma (HCC).