Tip 1 diyabetli çocuk ve adolesanlarda esnek insülin tedavisinin metolik kontrole etkisi
Effect of flexible insulin therapy on metabolik control in children and adolescents with type 1 diabetes
- Tez No: 452969
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN KANDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 1 diyabet, esnek insülin, kontrol, Type 1 diabetes, flexible insulin, control
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Ağır insülin eksikliği ile karakterize tip 1 diyabette yaşam için sürekli insülin tedavisine gereksinim vardır. Son yıllardaki çalışmalar tip 1 diyabet tedavisinde yoğun insülin tedavisi olarak adlandırılan çoklu doz insülin enjeksiyonu tedavisi veya subkutan insülin infüzyonu ile tedavi edilen tip 1 diyabetli hastalarda konvansiyonel insülin tedavisine göre daha iyi glisemik kontrol sağlandığını, mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonlarda belirgin azalma olduğunu belirtmektedir. Çalışmamızın amacı konvansiyonel insülin tedavisi kullanmakta olan tip 1 diyabetli çocuk ve adolesanlarda standart eğitim programı sonrası esnek insülin tedavisine geçilen hastaların glisemik kontrol, ağır hipoglisemi sıklığı, büyüme, pubertal gelişme ve vücut kitle endeksi üzerine etkilerini incelemektir. Bu çalışmada Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Bölümünde Mart 1999 ve Eylül 2011 tarihleri arasında takip ve tedavi edilen, 200 hastanın dosyası geriye doğru taranarak konvansiyonel insülin tedavisinden esnek insülin tedavisine geçen ve bu tedaviye en az 1 yıl süre ile devam eden 47 hasta çalışmaya alındı. Hastaların, esnek insülin tedavisine geçilmeden önceki bir yıllık ortalama HbA1c değerleri ile geçildikten sonraki bir yıllık ortalama HbA1c değerleri karşılaştırıldı. Çalışmamızdaki tüm hastalar değerlendirildiğinde hastaların esnek insülin tedavisinden önceki 1 yıllık ortalama HbA1c değerleri ile karşılaştırıldığında esnek insülin tedavisi sonrası bir yıllık ortalama HbA1c değerlerinde anlamlı derecede düşme saptandı (p=0,01). Çalışmaya alınan 47 hastanın 27'sinin (%57) HbA1c değerlerinde düşme olduğu, 9'unun (%19) aynı kaldığı, 11'inde (%24) ise artış olduğu görüldü. Günlük insülin ihtiyacı ve ağır hipolisemik atak sıklığı açısından konvansiyonel ve esnek insülin tedavisi karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Çalışmamızdaki hastalar konvansiyonel tedaviden esnek insülin tedavisine geçiş sonrası VKİ açısından değerlendirildiğinde VKİ'nde artış olduğu ve bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,005). Ancak VKİ z skoru hesaplandığında her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık mevcut değildi (p>0,05).vSonuç olarak tip 1 diyabetli çocuklarda konvansiyonel insülin tedavisinden esnek insülin tedavisine geçilmesi hastaların önemli bir kısmında glisemik kontrolde iyileşmeye neden olurken; günlük insülin ihtiyacında, VKİ z skorunda ve hipoglisemi sıklığında önemli bir değişiklik yaratmamıştır. Esnek insülin tedavisi deneyimli bir diyabet ekibi tarafından planlanıp uygulandığında diyabet tedavisinin başarısını artırabilmekte ve daha esnek bir yaşam şekli sunabilmektedir. Bu çalışmada esnek insülin tedavisinin hayat kalitesi üzerine etkileri ile ilgili bir değerlendirme mevcut değildir. Bundan sonraki aşamada bu konu ile ilgili daha ayrıntılı çalışmaların planlanması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Type 1 diabetes is characterized by severe insulin deficiency and insulin therapy is needed for whole life. In recent studies, the treatment of type 1 diabetes with intensive insulin therapy either by multiple daily insulin injections or with subcutaneous insulin infusion compared to conventional insulin therapy provided better glycemic control, and indicates a significant decrease in microvascular and macrovascular complications. The purpose of this study is to examine the effects of flexible insulin therapy on glycemic control, frequency of severe hypoglycemia, growth, pubertal development, and body mass index(BMI) in children and adolescents with type 1 diabetes after a standard training program who were transitioned from conventional insulin therapy. The study population was consisted of 47 patients with type 1 diabetes who were switched from conventional insulin therapy to flexible insulin therapy and continued for one year that were followed in Hacettepe University İhsan Doğramacı Childrens? Hospital Department of Endocrinology between March 1999 and September 2011. Among these patients, the mean HbA1c values of flexible insulin therapy in the year before and the mean HbA1c values after transition for one year period were compared. In comparison with the mean HbA1c levels before and after flexible insulin therapy for one year there was a significant reduction in mean HbA1c levels after transition into flexible insulin therapy (p = 0,01). 27 (57%) of 47 patients included has decreased HbA1c levels, 9 (19%) of them remained the same, and 11 (24%) of them has increased levels of HbA1c. There was no significant difference in daily insulin requirement and frequency of severe hypoglycemia in flexible insulin therapy compared to conventional therapy (p> 0.05). After the transition from conventional therapy to flexible insulin therapy, the patients in our study were evaluated in terms of BMI, BMI z score; there was a statistically significant increase in BMI(p=0,005), but there was no significant change in BMI z score (p>0,05) . As a result, transition from conventional therapy into flexible insulin therapy,a significant proportion of the patients with type 1 diabetes resulted in improved glycemic controlvii, but there was no significant change in total daily insulin requirement , BMI z score, and frequency of hypoglycemia. Flexible insulin therapy, planned and implemented by an experienced diabetes team improves the success of therapy while presenting a more flexible way of life. In this study there is no assessment about the effects of flexible insulin therapy on quality of life. In the next stage more comprehensive studies on this subject will be useful for better understanding.