Deneysel glokomda erken ve geç dönem edaravone uygulamasının nöron koruyucu etkisi: İmmünfloresan ve biyokimyasal inceleme
Neuroprotective effect of edaravone administration in experimental glaucoma: Immunofluoresan and biochemi̇cal analysis
  1. Tez No: 452983
  2. Yazar: ARZU TORUK AKŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURŞEN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Glokom, edaravone, nöroproteksiyon, oksidatif stres, Edaravone, glaucoma, neuroprotection, oxidative stress
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Deneysel glokomun erken ve geç dönemlerinde sistemik olarak uygulanan edaravone kullanımının nöroprotektif etkinlik yönünden araştırılması.Gereç-Yöntem: Çalışmada 60 adet Wistar Albino sıçan kullanıldı. 46 deneğin ön kamaralarına 5 hafta süreyle haftada bir kez hyaluronik asit enjekte edilerek deneysel glokom modeli oluşturuldu. 14 denek ise ilaç verilmeden ve herhangi cerrahi işlem yapılmadan kontrol gurubu olarak alındı. Glokom indüksiyonu yapılan 30 deneğin 15 tanesine indüksiyonla birlikte aynı gün başlanarak intraperitoneal yoldan 3 mg/kg/gün Edaravone, 15 deneğe glokom indüksiyonu sonrası 3. haftadan itibaren 3 mg/kg/gün intraperitoneal yoldan Edaravone uygulandı. Glokom indüksiyonu yapılan 16 deneğe ise herhangi bir tedavi uygulanmadı. 6. haftanın sonunda retinal gangliyon hücreleri (RGH) dextran tetramethylrhodamine ile retrograd olarak işaretlendi, 48 saat sonra denekler kardiyak perfüzyon yöntemi ile tespit edilerek sakrifiye edildi. Sağ kalan RGH dansitesi whole-mount retinalarda değerlendirildi. Whole-mount retina dokuları homojenize edilerek nitrik oksit (NO), malondialdehit (MDA) ve total antioksidan kapasite (TAC) değerleri biyokimyasal olarak ölçüldü.Bulgular: Retinal gangliyon hücrelerinin İmage-Pro Plus programıyla yapılan sayımlarında tedavi uygulanan grupların glokom grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde korunmuş olduğu saptandı. Edaravonenin nöroprotektif etkinliğinin, glokom sürecinin başlangıcında verilmesi ile daha fazla olduğu tespit edildi. NO düzeyleri glokom grubunda en düşük iken, tedavi verilen glokom gruplarında tedavi verilmeyen glokom grubuna göre daha yüksek değerler bulundu, bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. MDA düzeylerinin glokom indüksiyonu yapılmayan grupta en düşük, glokom grubunda en yüksek olduğu saptandı. TAC düzeylerinin glokom indüksiyonu yapılan gruplarda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğu ve edaravone tedavisi verilen gruplarda tedavi verilmeyen gruplara göre daha yüksek olduğu saptandı.Tartışma ve Sonuç: Deneysel glokomda edaravone sistemik uygulanması nöroprotektif anlamda etkili sonuçlar vermiştir. Erken ilaç uygulamasının da daha etkili olduğu bulunmuştur. Biyokimyasal veriler glokomda oksidatif stresin RGH hasarında etkili olduğunu desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the neuroprotective activity of systemically administered edaravone (EDA) in early and late stages of experimental glaucoma.Materials and method: In this study, 60 Wistar albino rats were used. Experimental glaucoma model was induced by injecting hyaluronic acid into the anterior chamber of 46 subjects once a week for 5 weeks. 14 subjects were observed as control group (K group) without medication and without any surgical procedure. 3 mg/kg/day EDA was injected intraperitoneally on the same day as induction to 15 of 30 subjects (EE group) that were undergone induction of glaucoma. The same procedure was applied to 15 of the remaining 30 subjects (GE group) three weeks after the induction of glaucoma. 16 subjects (G group) which applied induction of glaucoma were not applied any treatment. At the end of the 6 weeks retrograde labelling of retinal ganglion cells (RGH) with Dextran tetramethylrhodamine (DTMR) was carried out and the density of the surviving RGH was evaluated in whole-mount retina, after 48 hours all animals were underwent cardiac perfusion and sacrification. Nitric oxide (NO), malondialdehyde (MDA) and total antioxidant capacity (TAC) were measured of homojenized whole mouth retinal tissue.Results: Counting of retinal ganglion cells by İmage-Pro Plus indicates that istatistically treated groups were preserved significantly according to glaucoma group. It is found that using Edaravone at the begining of glaucoma process supplies much neuroprotective activity. The glaucoma group had the lowest NO level. Also treated groups has higher levels than groups which was not treated. Difference between NO levels of treated group and untreated group was found statistically significant. It is seen that MDA level is the lowest in the group which has not glaucoma inducted, and it is the highest in the glaucoma group. TAC levels of glaucoma inducted groups are significantly lower than TAC levels of control group and also it is higher in Edaravone treated groups tahn untreated groups.Discussion: Systemic administration of edaravone in experimental glaucoma ended up with effective results in neuroprotective meaning. Also it was found that early drug administration was more effective. Biochemical markers supported that oxidative stress in glaucoma is effective in RGH damage.