Öğretmenlerin fen bilimleri derslerinde teknolojiyi kullanma yeterliliklerinin incelenmesi üzerine bir araştırma(İstanbul – Anadolu yakası–Kadıköy ilçesi örneği̇)
A research on the investigation of technology usage qualifications about teachers in science lessons
  1. Tez No: 453028
  2. Yazar: YELİZ HOŞVER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, teknolojik okuryazarlık, fen bilimleri, technology, technogical literacy, science
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Öğretim tasarımı aşamalarını incelediğimizde“Eğitim programının içerdiği bilgi ve beceriler en iyi nasıl öğretilir?”sorusundan yola çıkarak öğretmenlerin teknolojiyi kullanma isteği ve kullanma yeterlilikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Yapılan bu araştırma öğretmenlerin fen bilimleri derslerinde teknolojiyi nasıl kullandıkları, teknolojiyi kullanma bakış açıları ve yeterliliklerinin değerlendirilmesine yönelik yapılan çalışmadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm 'Giriş' tir. İkinci bölüm 'İlgili Yayınlar' dır. İkinci bölüm iki ana bölümde incelenmiştir: 'Eğitim teknolojisinde kullanılan yeni teknolojiler ve öğretmen yeterlilikleri ve 'Alan araştırma yayınları' dır. Üçüncü bölümde araştırma yöntemi açıklanmıştır. Dördüncü bölümde elde edilen bulgular verilmiştir. Beşinci bölümde 'Sonuçlar ve Öneriler' yer almaktadır. Öğretmenlere uygulanan anketlerden toplanan veriler, Excel Programı'nda bilgisayar ortamına geçirildikten sonra SPSS (versiyon 13) paket programı'nın yardımıyla, veriler tablolar halinde gösterilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapmalar hesaplanmıştır. Aşağıda kısaca verilen sonuçlar elde edilmiştir. Tartışmalar yorumlar öneriler geliştirilmiştir. SSSP ( versiyon 13 ) paket programıyla veriler tablo halinde gösterilmiştir.Farkın anlamlılığını test etmek üzere Manny-U ve Kruskal-Walls testlerinden elde edilen sonuçlardan önemli görülen bazıları şöyledir: Bayan öğretmenler teknoloji kullanımına daha isteklidir. Bayan öğretmenler bay öğretmenlere göre; öğretme-öğrenme süreçlerinde görsel kullanımları daha fazla kullanmaktadır. Bay öğretmenler bayan öğretmenlere göre; öğretme-öğrenme süreçlerinde öğretim materyallerini beceri gerektirdiği için daha çok kendileri hazırlamaktadırlar. Öğrenim düzeyi arttıkça, öğretimde teknoloji kullanma isteği ve yeteneği de o oranda azalmaktadır. Yüksek lisans mezunları fakülte mezunlarına göre öğretme-öğrenme süreçlerinde diğer görselleri daha az kullanmaktadır. Teknoloji sınıfına sahip olan okullarda model ve tasarımların daha fazla kullanıldığı ve önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research it is tried to determine teachers' desire to using technology and management proficiencies when we examined the stages of instructional design, starting with the question that 'How are education programme including the skills and knowledge are taught best?' This research aimed to evaluate the teachers' perspectives of using technology and their capabilities in science courses. In this research scanning technique is used. This research contain from five parts. First Chapters called 'Introduction'. The second part is 'Related Publishing'. The second chapter is examined in two main parts; they are 'New Technologies used in Education and Teacher Capabilities and Field Research Publications.' In the third chapter research techniques are explained. In fourth chapter finding are given. In Fifth chapter conclusions and suggestions are given. After it is written on computer with the excel programme, the data collected from questionnaires applied to teachers is illustrated in the charts with the help of the packet programme SPSS (V.13). In analysis of data, frequencies, percentages, medians and standard deviations are taken in consideration. The results are given briefly below. Discussions, comments and suggestions are improved. The data, with the help of SPSS (v13) packet programme, are shown in charts. To examine the meaningfulness of differences, some of the most significant results which are obtained from the Kruskal-Walls and Manny-U tests are: Female teachers are eager to use technology than men. Female teachers' use the visual usages in teaching-learning process more than men. It can be said that Female teacher give importance to visuality in computer based teaching-learning process. Master-Graduates, compared to bachelors, use other visual materials less in the teaching-learning process. Master-graduates compared to bachelors' state that while performing the teaching –learning process, blackboard has less importance. It is stated that modals and designs are more used and seemed vital in the schools with have technological facilities In the schools which don't have technological facilities teacher affiliates students' success with the use of computer