Geri Dön

Kent güvenliğinin sağlanmasında güvenlik yönetişiminin etkinliği sorunu; Mugla örneği

The effectiveness problem of security governance system while providing urban security: The example of Muğla province

  1. Tez No: 453033
  2. Yazar: ZEYNEL KİZİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR TÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 179

Özet

Kentlerin güvenliğinin sağlanması geçmişte ve günümüzde devletlerin ve şehir yöneticilerinin en önemli görevlerinden birisi olmuştur. Küreselleşme ile çeşitlenen tehditlere karşı kentlerin güvenliğini sağlamaya yönelik etkin tedbirler bütün ülkelerde en üst seviyede alınmakta ve uygulamaya sokulmaktadır. Kentlerde güvenlik yönetişiminin etkinliğinin sağlanması ve suçların önlenmesi kurumlar arası dayanışmayı ve işbirliğini gerektirir. Bu amaçla; öncelikle suçun oluşmasını önlemeye yönelik tedbirlerin uygulanması önem taşımaktadır. Kentlerin güvenliğini sağlamada yerel düzeyde idareciler, siyasetçiler, genel ve özel kolluk kuvvetleri, devlet kurumları, vatandaşlar, belediyeler, okullar, medya kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin bilgilerini, tecrübelerini paylaşması gerekmektedir. Çalışmada kentlerin güvenlik yönetiminin tarihsel süreci, sağlam kaleler inşa ederek korunan toplumlardan günümüze kadar geçirdiği evreler ve günümüzde gelişen kent yapılarının kullandığı güvenlik yönetimi ve güvenlik sistemleri incelenmiştir. Tarihsel sürecin takibinin ardından günümüze gelindiğinde ise kent güvenliğinin nasıl küresel bir mahiyet kazandığı sorgulanmıştır. Çalışmanın ana sorgulama alanını oluşturan,“Güvenlik Yönetişiminin”neden günümüzde etkin olarak kullanılamadığı sorunu üzerinde durulmuştur. Son bölümde güvenlik yönetişiminin etkinliği sorunu Muğla ili özelinde incelenmiştir. Muğla ilinde güvenliği sağlamakla görevli kurum yöneticileri ile güvenlik yönetişiminin etkinliğine katkı sağlayabileceği değerlendirilen kurum ve kuruluşların, sivil toplum örgütlerinin yetkilileri ile görüşmeler yapılmıştır. Yapılan alan araştırması sonucunda güvenlik yönetişiminin etkinliği sorununun çözümü için değerlendirmeler, bulgular ve öneriler elde edilmiştir. Daha güvenli kentlerde yaşanabilmesi için güvenlik yöneticileri, kolluk kuvvetler, kurum ve kuruluş yetkilileri ile yapılan görüşmelerden elde edilen, kentlerde uygulama pratiği olan öneriler sunulmuştur.

Özet (Çeviri)

Ensuring the urban security has been one of the most important task of the state and city executives in the past and present. Effective measures are taken to ensure the safety of the urban areas against the diversified threats by globalization in all countries at the highest level and put into the practice. The security governance in urban areas and the crime prevention requires inter-agency cooperation and collaboration. For this purpose; it is primarily important to use the crime prevention technics and tools for the implementation of the effective measures. The local level managers, politicians, public and private security forces, government agencies, citizens, municipalities, schools, media organizations, private sector and civil society organizations are expected to share their knowledge and experiences for ensuring the urban security. In this study, the historical process of urban security management, the phases from the communities protected by building strong castles up to the present and the security and safety management systems currently used were studied. When it comes to the present day after the follow-ups of the historical process the globalization of urban security has been questioned. In the main field of study, it was focused on the problem that why“Security Governance”system could not be used effectively today. In the last chapter, the effectiveness of the security governance system in particularly of Muğla province was examined. Interviews were conducted with the executives of the institutions tasked with ensuring security in Muğla province, the representatives of institutions and organizations may contribute to the evaluation of the effectiveness of security governance and representatives of civil society organizations. As a result of the field research; assessments, findings and recommendations were obtained for the solution of the effectiveness problem of security governance system while providing urban security.

Benzer Tezler

  1. Çarşı ve mahalle bekçiliği sisteminin hesap verilebilirliği ve etkinliğinin artırılabilmesi için sivil gözetim modeli

    Civilian oversight model to improve the accountability and efficiency of the bazaar and neighborhood watchman

    SEDA KULU BAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Kamu YönetimiGaziantep Üniversitesi

    Kent Çalışmaları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YAKUP BULUT

  2. Güvenli kent yönetişimi ve toplum destekli polislik: Türkiye örneği

    Safe city governance and community policing: The case of Türkiye

    SAMET BAŞAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Kamu YönetimiPolis Akademisi

    Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SALİH ZEKİ HAKLI

  3. Bir kentsel hak olarak güvenlik ve MOBESE uygulaması

    Security as an urban right and the MOBESE application

    NİHAL TATAROĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Kamu YönetimiDokuz Eylül Üniversitesi

    Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN

  4. Limanlarda karantina uygulamalarının kent güvenliği açısından analizi: İzmir örneği

    The analysis of quarantine implementations in ports in terms of urban safety: Izmir case

    ECE GÜNDÜZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Kamu YönetimiDokuz Eylül Üniversitesi

    Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İBRAHİM GÜRAY YONTAR

  5. Kent güvenliğinde yönetim bilişim sistemi uygulamaları: İstanbul MOBESE örneği

    Urban safety management information technology applications: Istanbul MOBESE as an example

    ADNAN ORTAKÖY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Kamu YönetimiMarmara Üniversitesi

    Gazetecilik Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ERHAN AKYAZI