Ioannes Skylitzes'in Bizans Tarihi isimli eserinin XII-XXIII. bölümlerinin çevirisi (959-1057)
The translation of the Ioannes Skylitzes to the Byzantine History of chapter XII-XXIII(959-1057)
- Tez No: 453069
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GAZİ ÖZGÜDENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ioannes Skylitzes, Synopsis İstorion, Selçuklu Devleti, Tuğrul Bey, Hasankale Savaşı, Pasinler Savaşı, Ioannes Skylitzes, Synopsis Istorion, The State of Seljuk, Tugrul Beg, Hasankale War, Pasinler War
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Selçuklu İmparatorluğunun ilk yıllarına ait elimizde çok fazla kaynak bulunmamaktadır. Tezin konusunu oluşturan eser yazıldığı dönem itibariyle birinci elden kaynak olarak görülmektedir. Eserde Bizans tarihiyle ilgili bilgiler verilirken doğuda sınır komşusu olan Türkler hakkında da bilgiler verilmektedir. Selçukluların Bizans'ın doğusunda ki seferleri, kuruluşunda Gaznelilerle olan ilişkileri hakkında bilgiler verdiği için Türk tarihi açısından önemli bilgiler içermektedir. Ioannes Skylitzes'in eseri Türk tarihi açısından önemli bir kaynak değerindedir.
Özet (Çeviri)
We do not have enough resources related to first years of Seljuq Dynasty. The book which comprises of this thesis's theme is accepted as primary source for the period it shed light on. Book gives knowledge about both Byzantine history and the Turks, who lived in the neighbour area of Byzantine. Seljuq Dynasty's expeditions to the east of Byzantine is really significant in Turkish history, since it provides information about relationship between Turks and Ghaznevids during its establishment term. The book of Ioannes Skylitzes is considered as a valuable resource regarding to Turkish history.