Filistinli çocuklara yönelik şiirde hitap etme stratejisi
Strategies discourse in poetry directed to Palestinian children
- Tez No: 453185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SOYUPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: çocular, şiir, dilsel, hitap etmek, Strateji, children, poem, languistic, appeal, Strategic
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı, şiirlerde geldiği gibi hitap etme stratejileri çeşitleri çıkararak çocuklara yönelik şiirlerde dilin görevleri ile hedetlarini ortaya çıkarmaya çalıştım. Bunun yanı sıra çocuklarda bunun etkisini de belirlemeye çalışmıştım. Bu amaçla İlk olarak, Filistinli çocuklara yönelik şiirleri kitaplardan topladım, ondan sonra şiirleri sınfılandırarak araştırmaya başladım. Birinci bölüm'de konuşma stratejisinin mahiyetine değindim. Aynı şekilde eski ve çağdaş açıklamaalar üzerine Arap ve Batı mirasında konuşma stratejisinin sorunlarının çözümlenmesi ile dil fonksiyonlarının haberleşme amaçlı sorunun ve konuşma stratejisi ilişkisi etkinliğine odaklandım. İkinci bölüm ise rehberlik stratejisini kavramı dahilinde belirlemek için ayırdım. Sonra yönlendirme stratejisinin araçlarını çocuklara yönelik şiirlerde uyguladım. Başlığı telmihli strateji olan üçüncü bölümde ise çocuklara yönelik şiirde kullanılan önemli araçlardan biri olarak telmihden sözettim. Telmih stratejisinin kavramının içinde değerlendirdiğim bir önsöz ile bölümün yolunu açtım. Sona araçları uygulamak için Filistinli çocuklara yönelik şiirlere yöneldim. Bunu da çeşidinini belirleyerek telmihli stratejisi içeren edat ve araçlarını kullanarak ortaya çıkardım. Dördüncü bölüm ise ikna stratejisi başlıklı bu bölümü ikna stratejisine has kıldım. Ve bu bölümü konuşma stratejisinde önemli kısım olarak delillerle yerleştirdim. Ikna rolünü açıkça belirten mekanizma çeşitler ile delil mekanizmalarını çocuklara yönelik şiirlere ikna stratejisini uyguladım.
Özet (Çeviri)
This research strategies contained in the letter addressed to the children's hair In the books of the Palestinian curriculum, And this research sought to know the language goals, detection functions in the hair directed to children, And extract the types and means of discourse strategies contained therein, Besides knowing the extent of the influence of this strategies in the child's trends and guiding behavior, And through the poetic word processing by study her deliberative linguistic study. The first chapter has looked at what the rhetorical strategy, also considered On the issue of rhetorical strategy and the efficiency of the sender, As well as considering the linguistic and communication functions, In addition to considering the question of objectives and their relationship to the strategy of the speech, Besides my treatment of the issue of discourse; I have considered the know of the speech, necessitated the nature of the search that identifies concepts It was competent to define the basic concepts of the language and idiomatically in the Arab and Western heritage, As well as nearby concepts, And it is addressed to these concepts gradually hierarchical, So that it is enter to the whole concept in relation to the concept of another comprehensive, or in relation to a range concepts fall under one theme. The second chapter which carried the title: «Discourse strategies in poetry directed to children», which specialized to apply discourse strategies in poetry directed to children's mechanisms, It has included four strategies, namely: strategic solidarity, and strategic guidelines, and strategic associative, and strategic persuasive, It ensured concept and focus on the strategies and means to extract discourse strategies and applied to the hair-oriented Palestinian children derived their role in it.