Türkiye'de mali sürdürülebilirlik: 2001–2015 dönemi için VAR analizi
Fiscal sustainability in Turkey: A VAR analysis for the period 2001-2015
  1. Tez No: 453186
  2. Yazar: ALAİTTİN KÖKCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Mali Sürdürülebilirlik, BohnYaklaşımı, VAR Analizi, Birim Kök Yöntemi, Fiscal Sustainability, Bohn Approach, VAR Analysis, Unit Root Method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu çalışmanın amacı genelde; 2001:1– 2015:4 yılları arası dönemde Türkiye'de uygulanan maliye politikalarını mali sürdürülebilirlik açısından test etmek, özelde ise mali sürdürülebilirlik çalışmalarında kullanılan analiz türlerinden biri olan dönemlerarası bütçe kısıtı yaklaşımından hareketle Türkiye ekonomisi ölçeğinde mali sürdürülebilirliği araştırmaktır. Analizde, 2001:1-2015:4 arası süreç için çeyrek dönemlik veriler kullanılarak Türkiye'de uygulanan maliye politikalarının sürdürülebilirliği test edilmektedir. Analize konu olan mali sürdürülebilirlik durumu sadece kamu kesimi açısından çalışılmaktadır. Çalışmanın temel hareket noktası, kronikleşen bütçe açıkları ve beraberinde sürekli artan kamu kesimi borçlarının hafifletilmesi amacıyla 2001:1-2015:4 dönemi Türkiye de uygulanan maliye politikalarının“sürdürülebilir”olup olmadığı sorusuna cevap aramaktır. Literatürde genellikle mali sürdürülebilirliğin test edilmesi için bütçe harcama kalemleri ve bütçe gelir kalemlerine ait birikimli veriler kullanılarak analiz edilmektedir. Bu çalışmada, dönemlerarası bütçe kısıtına dayanan ve Bohn (1998) tarafından geliştirilen bir yaklaşımla, mali değişkenlerden faiz dışı fazla (FDF), iç borç stoku (İBS), kamu gelirleri (KGEL) ve kamu giderleri (KGİD)'ne ait çeyrek dönemlik verilere zaman serisi testleri uygulanılarak çalışılan dönem için mali sürdürülebilirlik analizi yapılmaktadır. Çalışmada kullanılan yöntem olarak, Bohn (1998) temelli yaklaşım dayalı Vector Autoregression (VAR), Eşbütünleşme, Birim Kök ve Granger Nedensellik testi tercih edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study in general is to test the financial sustainability of the fiscal policies between the years of 2001:1- 2015:4 in Turkey, and in particular to investigate the financial sustainability on Turkish economy scale starting from the approach of intertemporal budget constraint which is one of the type of analysis used in the study of financial sustainabilty. In the analysis, sustainability of fiscal policies in Turkey are tested by using data for quarterly process of the years 2001:1-2015:4. The state of financial sustainability which is the subject of the analysis is studied only in terms of the public sector. The starting point of the study, is to seek the answer to the question of whether the fiscal policy implemented in Turkey in the period of 2001:1-2015:4 for the purpose of decreasing chronic budget deficits and constantly increasing public sector dept is“sustainable”or not. In the literature, while cumulative data belonging to budget revenues and budget expenditures have been tested together is to test the financial sustainability, in the study. In this study, with an aproach based on intertemporal budget constraints and developed by Bohn (1998),financial sustainability for the studied period is analysed by applying time series test to quarterly period data belonging to primary surplus (FDF), domestic dept stock (IBS), public income (KGEL) and public expenses (KGID) that are financial variables. As the method used in the study, vector Autoregression (VAR) test based on the approach of Bohn (1998), Cointegration, unit root and Granger causality tests are preferred When the study is examined; the findings that emerged as a result of the testing and used approach have shown that long-term sustainability is not avaliable even if weak sustainability has been observed in the short and related period of Turkey on the fiscal policy applies.