Çalışma ilişkilerinde taşeron sistemler üzerine uluslararası bakış
İnternational view on subcontracting systems in labour relations
- Tez No: 453204
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çalışma İlişkileri, Asıl İşveren-Alt İşveren İlişkisi, Taşeronluk, Labor Relations, Principal Employer-Sub-Employer Relation, Subcontracting
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İşverenlerin emek talebi sonucu birden fazla istihdam etme şekli ortaya çıkmaktadır. Çalışma süreleri, çalışma biçimleri ve çalışılan işin özelliği itibariyle istihdam biçimleri, güncel uygulama modellerine göre şekillenmekte ve çalışma ilişkilerinde tarafların tartışma unsuru haline gelmektedir. Çalışma ilişkileri bağlamında gelişen diyaloglar ve ortaya çıkan ekonomik göstergeler sadece çalışma ilişkilerini değil toplumun değişkeni olan tüm ilişkileri direkt ya da dolaylı yoldan etkilemektedir. Özellikle ülkelerin (uygulamaları bakımından) kendilerine ait kültürel ve sosyal değerleri etrafında gelişen çalışma ilişkileri, yeni ekonomik düzenlere uyumlu hale getirilebilmekte ve akabinde yeni uygulamaların getireceği sonuçlar üzerine aktif veya pasif politikalar geliştirilebilmektedir. Türkiye dâhil birçok ülkenin; taşeron işçilik olarak da adlandırılan asıl işveren-alt işveren uygulamalarına başvurduğu, istihdam etme veya emek tedarik etme bağlamında profesyonel tercihlere bırakılmasıyla birlikte gözlemlenebilmektedir. Asıl işveren – alt işveren ilişkisi tam anlamıyla“uzmanlık gerektiren”işlerin o işlerde uzmanlaşmış kişi veya kurumlara verilmesinin yanında“işçi lehine yorum ilkesi”de gözetilerek çalışma ilişkilerine sağlıklı bir şekilde yansıyabilmelidir. Çeşitli ülke uygulamalarında da görüldüğü gibi taşeron sistemlerin başarıya ve istikrara girmesi çok da uzak ihtimal olarak değerlendirilmemektedir.
Özet (Çeviri)
The recruitment of workers results in the employment of more than one. The types of employment in terms of working time, working styles and the nature of the work being worked are shaped according to the current practice models and become a part of the discussion in working relations. Developing dialogues and emerging economic indicators in the context of working relationships directly or indirectly affect not only working relationships, but all those that are community-changed. In particular, working relationships that develop around countries' cultural and social values (in terms of their practices) can be aligned with new economic arrangements and then active or passive policies can be developed on the consequences of new implementations. Many countries including Turkey; It can be observed that the actual employer-sub-employer, also referred to as subcontractor work, is resorted to practices, left to professional preferences in the context of employment or supply of labor. The actual employer-sub-employer relationship must be able to reflect on the work relations in a healthy way, taking into account the“interpersonal interpretation principle”as well as the“specialist”work being given to the specialist person or institutions. Succession and stability of subcontracting systems, as seen in various countries' applications, are not considered far away.