Üniversitelerdeki kariyer merkezlerinin etkililik ve yeterliliklerine yönelik algı düzeyinin tespiti(Gazi Üniversitesi örneği)
Determination of the level of perception according to the efficiency and competencies of career centers in universities (Gazi University example)
- Tez No: 453224
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAYE ATİLLA GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Kariyer Planlama Merkezi, Kariyer Geliştirme, Career, Career Planning Center, Career Development
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Üniversite öğrencileri eğitimlerinin ilk veya son döneminde kariyer hedeflerine yönelik farkındalıkları, geleceklerini yönlendirmede önemli bir unsurdur. Çalışmada, üniversitelerin kariyer merkezlerinin faaliyetleri, içerik çözümlemesine göre incelenmiştir. Amaç, üniversitelerin kariyer planlama faaliyetleri ekseninde kariyer merkezlerini incelemek, kariyer faaliyetlerini tespit etmek ve öğrencilerin kariyer planlaması üzerine etkililik ve yeterliliklerine yönelik algıyı Gazi Üniversitesi örneği ile araştırmak olarak belirlenmiştir. Ayrıca kariyer merkezlerinin önemine vurgu yapılarak görüş ve öneriler ile desteklenmiştir. Araştırmada ilk olarak kariyer yönetiminin kavramsal analizi yapılarak uygulama kısmını açıklamada yardımcı olacak terimlerin literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde ise değişen İnsan Kaynakları Yönetimi, kariyer geliştirme, kariyer planlaması ve kariyer geliştirme araçları kavramları detaylı olarak ele alınmıştır. Kariyer geliştirme araçlarının en önemlilerinden biri olan Kariyer Planlama Merkezi detaylı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde; kariyer geliştirme aracı olarak kariyer planlama merkezleri konu başlığı altında, Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezleri incelenmiş ve yapmış oldukları faaliyetler anlatılmıştır. Aynı zamanda uygulama örneği olan Gazi Üniversitesi Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi biriminin detaylı olarak faaliyetleri anlatılmıştır. Dördüncü bölüm olan araştırma bölümünde ise; 2015-2016 yılı Gazi Üniversitesi öğrencilerinin Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi faaliyetlerinden almış oldukları hizmetleri ve kariyer planlamaları üzerine etkililik ve yeterliliklerine yönelik algıyı öğrenmek amacıyla bir anket uygulaması yapılmış ve bulguları anlatılmıştır. Sonuç olarak kariyer planlama merkezlerinin üniversite öğrencilerinin kariyer planlamaları üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu araştırma bulguları ortaya koymaktadır. Ayrıca uygulama örneği olan Gazi Üniversitesi Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezinin yeterlilik bakımından yararlanan öğrenciler tarafından yeterli bulunsa da araştırma bulguları öğrenci beklentilerine tam anlamıyla cevap veremediğini ortaya koymaktadır. Araştırma bulguları, Gazi Üniversitesi Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezinin öğrencilerin beklentilerini dikkate alarak etkililik ve yeterliliklerini tamamlamak adına stratejik planlamalar yaparak, ihtiyaçlara cevap verir nitelikte faaliyetleri artırması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Awareness of career goals in the first or last period of university students' education is an important factor in directing their future. In the study, the activities of the career centers of the universities were examined according to content analysis. The aim was determined as examining the career centers in the context of career planning activities of universities, identifying career activities and investigating the perception of the effectiveness and competence of the students on career planning with the example of Gazi University. In addition, it was supported with opinions and suggestions by emphasizing the importance of career centers. In the research, firstly literature review of terms that will help to explain the implementation part was conducted by carrying out conceptual analysis of career management. In the second chapter, the concepts of changing human resources management, career development, career planning and career development tools were discussed in detail. Career Planning Center, one of the most important of career development tools, was examined in detail. In the third chapter; under the heading of career planning centers as a career development tool, the Career Planning Implementation and Research Centers are examined and the activities they have done are explained. At the same time, Gazi University Career Planning Implementation and Research Center, which is an implementation example, has been explained in detail. In the research section which is the fourth chapter; a questionnaire was conducted to learn the perception of the effectiveness and competence of the students of Gazi University in the years 2015-2016 on the services and career planning they had obtained from the activities of the Career Planning Implementation and Research Center and their findings were explained. As a result, research findings reveal that planning centers have an important influence on the career planning of university students. In addition, although Gazi University Career Planning, Application and Research Center, which is an application example, is thought to be sufficient for the students benefiting from it, research findings reveal that they cannot fully satisfy students expectations. The research findings reveal that the Gazi University Career Planning, Application and Research Center needs to increase activities in response to needs by making strategic plans in order to complete the activities and competencies taking into consideration the expectations of the sstudents.