Öfke kontrolü ve dindarlık ilişkisi
Relation of anger control and religiosity
- Tez No: 453272
- Danışmanlar: PROF. DR. HABİL ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Öfke, Öfke Kontrolü, Din, Dindarlık, Anger, Anger Management, Religion, Religiousness
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada, dindarlık ile öfke, bazı demografik ve bağımsız değişkenler (cinsiyet, yaş, medeni durum, psikolojik destek alma durumu ve kronik rahatsızlık durumu) yönünden incelenmiş ve aralarındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Isparta il merkezinde görev yapan, 22-60 yaş grubunda bulunan ve tesadüfî olarak seçilen 305 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmada dindarlığı ölçmek amacıyla, Allport ve Ross tarafından geliştirilen, Türkçe uyarlaması Fatma Gül Cirhinlioğlu tarafından yapılan“Dini Yönelim Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada öfke duygusunun hissedilmesi, ifade edilmesi ve kontrol edilmesini ölçmek amacıyla ise Spielberger, Jacobs, Russel ve Crane tarafından geliştirilen, Türkçe uyarlaması Kadir Özer tarafından yapılan,“Sürekli Öfke ve Öfke Tarz Ölçeği(SÖÖTÖ)”kullanılmıştır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde din, dindarlık, öfke ve öfke kontrolü tanımlamaları, ikinci bölümde yöntem, üçüncü bölümde bulgular yorum, değerlendirme ve sonuç kısmı yer almaktadır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde SPSS 15 programı kullanılmıştır. Verilerin türüne göre T testi veya tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmış, F değerinin anlamlı olması durumunda farkın hangi gruplardan kaynaklandığını bulmak için Tukey HSD testi uygulanmıştır. Araştırmada, dindarlık ile öfke kontrolü arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this survey, religiousness - anger, in terms of some demographic and independent variables (such as gender, age, marital status, psychological support, chronic disorder) is analysed and the relationship between them is determine. The sample of survey is consist of 305 teachers who are 22-60 years old, selected randomly and work in the center of Isparta. In the survey, in order to evaluate the religiousness;“ Religious Orientation Scale”,which is improved by Allport and Ross, whose Turkish version is made by Fatma Gül Cirhinlioğlu, is used. In order to evaluate the feeling, the locution and the control of the anger;“Constant Anger and the Manner ofAnger Scale (SÖÖTÖ)”, which is improved by Spielberger, Jacobs, Russel ve Crane, whose Turkish version is made by Kadir Özer, is used. The survey is consist of three parts. In the first part, the definition of religion, religiousness, anger and the religionship between anger and religiousness; in the second part, method and in the third part, findings, interpretation, evaluation and results part are mentioned. In the survey, the programme of SPSS 15 is used to analyse the data. According to type of the data, T test or Analysis of Variance (ANOVA) are carried out. Tukey HSD test is carried out in order to find which groups causes the variation in case of the fact that F- number is meaninful. In the survey, meaningful relationship between religiousness and anger management isn't found.