Düzenli egzersiz alışkanlığı ve dindarlığın üniversite öğrencilerinin öfke kontrolünde yordayıcı rolü
The predictive role of regular exercise habits and religiousness on anger management of university students
  1. Tez No: 932675
  2. Yazar: BETÜL ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Spor, Religion, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, Dindarlık, Öfke Kontrolü, Üniversite Öğrencileri, Exercise, Religiosity, Anger Management, University Students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Öfke kontrolü, bireylerin stresle başa çıkma becerilerini etkileyen önemli bir faktördür ve bu bağlamda düzenli egzersiz ve dindarlık, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı iyileştirme potansiyeline sahiptir Bu çalışmanın amacı, düzenli egzersiz alışkanlığının üniversite öğrencilerinin dindarlık ve öfke kontrolü üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmanın örneklemini 263 erkek ve 246 kadın olmak üzere toplam 509 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama sürecinde kişisel bilgi anketi , dini hayat ölçeği ve sürekli öfke ve öfke tarzı ölçeği kullanılmıştır. Veri analizi sürecinde ilk olarak frekans analizi gerçekleştirilmiştir; bu adımda verilerin temel dağılımı ve sıklığı incelenmiştir. Ardından, verilerin normal dağılım gösteridiği belirlenmiştir. İstatistiksel analizlerde ise gruplar arasındaki farkları değerlendirmek için bağımsız örneklem t-testi kullanılmıştır. Doğrusal ilişkiler Pearson Korelasyon analizi ile incelenmiş, değişkenlerin etkileri ise regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular kısımda düzenli egzersiz yapan katılımcılar, egzersiz yapmayanlara göre daha düşük öfke puanları elde etmiştir. Egzersiz ile öfke arasında zayıf negatif bir ilişki bulunmuştur. Dindarlık ile öfke arasında ise zayıf negatif bir ilişki gözlemlenmiştir. Araştırmanın sonuçları, düzenli egzersiz yapan öğrencilerin öfke düzeylerinin daha düşük olduğunu ve öfke kontrolü becerilerinin daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma, düzenli egzersizin ve dindarlığın üniversite öğrencilerinin öfke kontrolü üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymaktadır. Egzersiz, öfke düzeylerini azaltırken, dindarlık manevi destek sağlayarak öfkenin yönetilmesine yardımcı olmaktadır. Egzersiz ve dindarlığın birlikte uygulanması, bireylerin hem fiziksel hem de psikolojik sağlıklarını destekleyerek daha dengeli bir yaşam sürmelerine katkıda bulunabilir. Gelecekteki araştırmalar, bu etkilerin uzun vadeli sonuçlarını ve çeşitli demografik gruplar üzerindeki etkilerini daha kapsamlı şekilde incelemelidir.
Özet (Çeviri)
Anger control is an important factor affecting individuals' ability to cope with stress, and in this context, regular exercise and religiosity have the potential to improve both physical and mental health. The aim of this study was to examine the effects of regular exercise habits on religiosity and anger control in university students. The sample of the study consisted of 509 university students, 263 males and 246 females. Personal information questionnaire, religious life scale and trait anger and anger style scale were used in the data collection process. In the data analysis process, frequency analysis was performed first; in this step, the basic distribution and frequency of the data were examined. Then, it was determined that the data were normally distributed. In statistical analysis, independent sample t-test was used to evaluate the differences between groups. Linear relationships were examined with Pearson Correlation analysis, and the effects of variables were evaluated with regression analysis. In the findings section, participants who exercised regularly had lower anger scores than those who did not exercise. A weak negative relationship was found between exercise and anger. A very weak negative relationship was observed between religiosity and anger. The results of the study reveal that students who exercise regularly have lower anger levels and higher anger control skills. In conclusion, this study reveals the positive effects of regular exercise and religiosity on anger control of university students. While exercise reduces anger levels, religiosity helps to manage anger by providing spiritual support. The combination of exercise and religiosity may contribute to a more balanced life by supporting both physical and psychological health of individuals. Future research should more comprehensively examine the long-term consequences of these effects and their impact on various demographic groups.