Değişik zaman ve dozlarda uygulanan ve bitki büyüme düzenleyicileri içeren yosun özlü yaprak gübresinin yoncada yaş ve kuru ot verimlerine etkisi
  1. Tez No: 45328
  2. Yazar: NURKAN YELKENCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECMETTİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yosun ekstraktı, bitki büyüme düzenleyicisi, yonca, yaş ot verimi, kuru ot verimi, zaman ve dozlar, Seaweed extract, plant growth regulators, alfalfa, fresh fodder yield, hay yield, time and levels
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
X ÖZET Bu araştırma U.Ü. Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi deneme alanlarında susuz koşullarda yürütülmüştür. Çalışma doğal bir yosun olan Âscopyllunt nodosum1 dan elde edilen Maxicrop ticari isimli bitki büyüme düzenleyicisinin beş yıllık bir yonca populasyonu üzerinde, farklı doz ve zamanlarda uygulanarak yaş ve kuru ot verimleri üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma Tesadüf Blokları Deneme Deseninde üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Bu araştırma sonucunda Maxicrop uygulamalarının yoncada kuru ot ve yaş ot verimleri üzerinde istatistiki olarak önemli bir farklılık yaratmadığı hatta verimde önemsiz bir azalma meydana getirdiği gözlenmiştir. Bir yılda dört kez yinelenen uygulamalardan elde edilen sonuçlara dayanarak Maxicrop' un yoncada ot verimini artırma amacıyla kullanılmayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF APPLICATION TIME AND LEVELS OF MOSS ESSENCED LEAF FERTILEZER CONTAINING PLANT GROWT STIMULATORS ON FRESH AND HAY YIELD OF ALFALFA This experiment was carried out at the Research and Application Center of Agriculture Faculty, Uludağ university in Bursa. The aim of the study was to determine the effects of application times and levels of a plant growth regulator Maxicrop on fresh fodder and hay yields of alfalfa. Treatments composed of three application times and four levels were set up in Completely Randomized Block Resign with three replications. Neither fresh fodder nor hay yields were significantly affected by application times or by application levels of Maxicrop. On the contrary, yields of both types decreased in insignificant amounts as compared with those of untreated plots. These results indicate that Maxicrop beheaved as if it were not a plant growth stimulator but a plant growth retardant substance. Based on the results obtained from application repeated four times in a year, it may be suggested that Maxicrop could not be used to increase the hay yield of alfalfa.