Sürdürülebilirlik kapsamında Derebucak İlçesi'nin (Konya) ekoturizm potansiyeli ve yerel halkın ekoturizm algısı
Konya province Derebucak district ecoturism potential and local governments and people's perception of ecoturism in the scope of sustainable tourism
- Tez No: 781768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Derebucak, sürdürülebilir turizm
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Turizm aktivitelerinin çevre üzerindeki baskı faktörünü yükselterek, hava kirliliği, çevredeki taşıma kapasitesinin kurtulması, yaban hayatın habitatının muhafaza altına alınması ve bu hayatta bulunan hayvan ve bitki türlerinin zarara uğraması gibi birçok kötü tarafı bulunmaktadır. Bütün bu negatif turizm etkenlerinin önüne geçebilmek ve aynı zamanda tatil yapabilmek için doğa yanlı bir alternatif turizm çeşidi ortaya çıkmıştır. Her alanda olduğu gibi turizm alanında da değişiklikler meydana gelerek başkalaşım geçirmektedir. Birçok ülkenin ekonomik gelişimine katkı sağlayan turizm, insanların doğaya ve kültürel miraslara olan ilgisinin artması, sakin bir seyahatin benimsenmesi gerekçesi ile ekoturizm kavramını ortaya çıkartmıştır. Son yıllarda çevre bilincinin artması ve insanların boş zamanlarını deniz, kum ve güneş turizmi dışındaki turizm faaliyetlerine ayırmaya başlaması ekoturizme ve faaliyetlerine olan ilgiyi artırmıştır. Turizm endüstrisinde doğal çevrenin ve kaynaklarının korunarak devamlılığının sağlanabilirliğini sağlayıcı yapıtaşlarından bir tanesi olan ekoturizm sektörü, doğal bölgeler, yerli halk ve turistik aktiviteler arasındaki ilişkiyi destekleyerek bir denge oluşturulmasını sağlamaktadır. Yapılan bu çalışmada, Derebucak ilçesinin ekoturizm potansiyeli incelenerek yerel halkın ekoturizm algısı ele alınmıştır. Ayrıca alternatif ve sürdürülebilir turizm türlerinden biri olan doğa temelli ekoturizmi, ekoturizmin türleri, Dünya ve Türkiye ekoturizmini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Tourism activities have many bad sides such as air pollution, saving the carrying capacity in the environment, protecting the habitat of wildlife and damaging the animal and plant species in this life by increasing the pressure factor on the environment. In order to prevent all these negative tourism factors and to have a holiday at the same time, a nature-oriented alternative tourism type has emerged. As in every field, changes occur in the field of tourism and it is undergoing metamorphosis. Tourism, which contributes to the economic development of many countries, has revealed the concept of ecotourism due to the increase in people's interest in nature and cultural heritage, and the adoption of a quiet travel. In recent years, the increase in environmental awareness and the fact that people have started to devote their free time to tourism activities other than sea, sand and sun tourism has increased the interest in ecotourism and its activities. The ecotourism sector, which is one of the building blocks that ensures the sustainability of the natural environment and its resources in the tourism industry, provides a balance by supporting the relationship between natural regions, local people and touristic activities. In this study, the ecotourism potential of the Derebucak district was examined and the ecotourism perception of the local people was discussed. In addition, it examines nature-based ecotourism, which is one of the alternative and sustainable tourism types, types of ecotourism, and ecotourism in the World and Turkey. Keyword: Ecotourism, Derebucak, sustainable tourism