Entropi temelli WASPAS ve Gri İlişkisel Analiz yöntemleri ile Avrupa'nın en büyük havalimanlarının sıralanması
Ranking the largest european airports by using entropy- based WASPAS and Grey Relational Analysis methods
  1. Tez No: 453303
  2. Yazar: İBRAHİM BUDAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM KARAATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, Gri İlişkisel Analiz, Entropi, WASPAS, IATA, Büyük Ölçekli Havalimanı, Multi-Criteria Decision Making, Grey Relational Analysis, Entropy, WASPAS, IATA, Large-Scale Airport
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Avrupa'daki Havalimanlarının Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri ile sıralanması ilgili bu çalışmada, 2010-2014 yılları esas alınarak, Avrupa'da bulunan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) üyesi olan 89 büyük ölçekli havalimanı değerlendirmeye alınmıştır. Entropi yöntemi ile kriter ağırlıkları belirlendikten sonra WASPAS ve Gri İlişkisel Analiz yöntemleri ile havalimanları sıralanmış ve sıralama sonuçları karşılaştırılmıştır. Çalışmada kullanılan kriterler; yolcu sayısı, terminal sayısı, otopark kapasitesi, pist sayısı, havalimanın şehir merkezine uzaklığı, çıkış kapı sayısı, check-in sıra sayısı ve uçak stand sayısı olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, WASPAS yönteminde ilk üç sırada“Frankfurt am Main Uluslararası Havalimanı”,“Charles de Gaulle Uluslararası Havalimanı”ve“Amsterdam Airport Schiphol Uluslararası Havalimanı”yer alırken, son sırada ise“Plovdiv Uluslararası Havalimanı”yer almaktadır. Gri İlişkisel Analiz yönteminde ise ilk üç sırada“Frankfurt am Main Uluslararası Havalimanı”,“Charles de Gaulle Uluslararası Havalimanı”ve“Amsterdam Airport Schiphol Uluslararası Havalimanı”yer alırken, son sırada da“Kurumoch Uluslararası Havalimanı”yer almaktadır. Türkiye'deki“Uluslararası Atatürk Havalimanı”ise her iki yöntemde de dokuzuncu sırada olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, which is related to the ranking European airports by using Multi-Criteria Decision Making Methods, 89 large scale airports that are the members of International Air Transport Association (IATA) in Europe have been examined fort he periof of 2010-2014. After assigning the criteria weights by Entropy method, airports are ranked by using WASPAS and Grey Relation Analysis Methods. The criteria being used in this study are the number of passengers and terminals, the capacity of parking area, the number of runways, the distance to city center, the number of exits and check-in desks, and the number of aircraft stands. The results of the study suggests that“Frankfurt am Main International Airport”,“Charles de Gaulle International Airport”and“Amsterdam Airport Schiphol”are ranked among the top of three and“Plovdiv International Airport”ranked as the last in WASPAS method. Frankfurt am Main International Airport“, ”Charles de Gaulle International Airport“ and ”Amsterdam Airport Schiphol“ are ranked among the top of three while ”Kurumoch International Airport“ ranked as the last in Grey Relation Analysis method. ”Atatürk International Airport" which is located in Turkey has been ranked as ninth in both methods.